Buna ziua !
Am doua nelamuriri:
1. Perioada de c.i.c. se ia in considerare ca vechime la somaj? Pina la data de 12.05.2009, cind mi-a expirat preavizul, am fost in c.i.c..Eu am peste 20 ani de munca, din care cei de la somaj mi-au scazut cei 5 ani de c.i.c. (am doi copii), acordindu-mi o vechime ptr. calcului procentului din salar de 15 ani si 6 luni. E corect sa se scada c.i.c. din vechimea totala la somaj?Ei au spus ca se ia in considerare ca vechime doar la pensie.
2. La ce se calculeaza procentul din venit, la cartea de munca sau la adeverinta de venit pe ultimele 12 luni anexata la dosarul ptr.somaj? Fiind inainte de somaj in c.i.c. cei de la somaj mi-au calculat procentul la cartea de munca (unde am doar 600 ron) si nu la adeverinta de venit pe ultimele 12 luni (unde am salarul efectiv, fiind platita in acord, de 1440 ron).
Multumesc anticipat ptr.ajutor.
legea somajului mai vorbeste de vechime doar pentru perioadele anterioare aparitiei acestei legi, respectiv cele pana in 2002. (legea 76/2002)
1. perioada de CIC nu este stagiu de cotizare la somaj
2. pentru ca CIC inseamna suspendarea contractului de munca, in calculul celo 12 luni necesare de stagiu se iau cele dinainte si de dupa CIC
conf:
Art. 35. - (1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia suspendării pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizată înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.
3. Procentele suplimenatrea se acorda tot in functie de stagiul de cotizare la somaj (nu de vechimea in munca)
conform:
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
4. Daca contributia la somaj v-a fost retinuta la salariul brut obtinut (asa cum ar trebui) atunci aceste suem ar rtebui sa va fie luate in calcul (salariul brut realizat)
Legea nr.7 din 9 ianuarie 2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului a introdus la articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
(5) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la ARTICOLUL 1, respectiv ARTICOLUL 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
(6) In situatia prevazuta la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata din perioada respectiva. (7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.