Am primit decizia de pensionare de limita de varsta a unui salariat. Inainte de a lucra la noi el si-a depus dosarul de pensionare . Acum am primit-o si eu. daca el este pensionar si doreste sa lucreze in continuare nu ar trebui sa-i desfac contractual de munca actual si sa-i fac altul, nu?:O
Nu aveti cum sa-i incetati dvs c.i.m., intrucat indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare s-a facut la o data cand nu era angajatul dvs.
Prin urmare, c.i.m. al persoanei in cauza va ramane activ.
Multumesc. Eram putin in dubiu si m-am gandit sa-mi intareasca o persoana specializata convingerea . Multumesc inca o data!
Mai am inca o intrebare. Daca 2 tineri nu sunt casatoriti dar au un copil , poate beneficia tatal de concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani?
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de calitatea de soti a celor doi parinti.
Prin urmare, atat mama copilului , cat si tatal copilului pot beneficia de indemnizatia pentru CCC numai daca indeplinesc conditiile prevazute de OUG 111/2010, chiar daca nu sunt casatoriti legal.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....