avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asociata la o intreprindere familiala - pentru CCC ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asociata la o intreprindere familiala - pentru CCC trebuie sa ma retrag sau sa suspend activitatea?

am lucrat in invatamant 12 luni inainte de a naste copilul si am dreptul la ccc, dar am fost si sunt inca asociata la o interprindere familiala care nu are venit mai mare de 3000 de lei pe an. ce trebuie sa fac? pentru a intra in ccc trebuie sa ma retrag de la asociere (specific faptul ca suntem doar doi asociati), sau pot sa merg in continuare cu activitatea tinad cont ca nu avem castig mai mare de 3000 de lei pe an?
Cel mai recent răspuns: ana-maria_sandu , utilizator 18:48, 27 August 2015
1. In HG care modifica Normele de aplicare a OUG 111/2010 (inca nepublicate in M.O.) se spune ca in perioada CCC persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul de 3.000 lei pe an calendaristic prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii
dreptului la indemnizație.

2. - Asadar suspendati numai contractul individual de munca (CIM) si mentineti activitatea IF daca nu aveti venituri mai mari de 3.000 lei pe an.
- Dar poate asteptati sa se publice mai intai HG in M.O.
si daca raman asociata trebuie sa duc ceva hartii la casa de sanatate sau trebuie sa adaug ceva acte pentru dosarul de indemnizatie? ce trebuie sa fac pentru a dovedi ca nu am mai mult de 3000 lei pe an? cum se procedeaza in cazul asta?
1. HG de care va vorbeam spune:

"Agențiile teritoriale au obligația de a verifica respectarea de către persoana îndreptățită a
limitei de venituri prevăzută la art.16 alin.(3) lit.c) din ordonanța de urgență, în termen de 3
luni de la încheierea fiecărui an calendaristic din perioada concediului pentru creșterea
copilului, precum și de la încetarea dreptului la concediu și indemnizația pentru creșterea
copilului, conform legii."

2. Asadar dvs. nu trebuie sa faceti nimic decat sa nu cumva sa depasiti suma de 3.000 lei pana la sfarsitul anului.
e posibil sa nu fie inca aplicabila aceasta HG daca nu a fost publicata in MO?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
ana-maria_sandu, utilizator
HG nr.685/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.649/27.08.2015, partea I.

Hotararea o gasiti aici
[ link extern ] -
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului berescu_laura berescu_laura buna ziua!Am o interprindere individuala si sunt insarcinata..As vrea sa stiu daca trebuie sa imi suspend activitatea pentru a beneficia de alocatia de ... (vezi toată discuția)
Legea nr 126/2014 se aplica in lipsa publicarii normelor de aplicare? Agnes2015 Agnes2015 Se suspenda sau NU plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, prin ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil silviub1234 silviub1234 In prezent ma aflu in concediu crestere copil pentru 2 ani si primesc indemnizatie crestere copil de 750 ron. Am citit ca am dreptul sa inregistrez venituri de ... (vezi toată discuția)