avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ani cotizare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ani cotizare pensie

Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:59, 27 August 2015
1. Era bine daca ati fi spus si luna si anul nasterii mamei dvs.

2. - Presupun ca este nascuta in 1953.
- In functie de luna nasterii stagiul minim de cotizare este cuprins intre 13 ani si 8 luni si 14 ani si 2 luni.

3. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indeplinesca, cumulativ, varsta standard de pensionare (intre 59 de ani si 4 luni si 59 de ani si 7 luni) si stagiul minim de cotizare.

4. Cum mama dvs. nu in deplineste conditia de stagiu minim de cotizare (are doar 11 ani si 11 luni) nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta.

5. - Poate incheia un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pentru lunile care ii lipsesc.
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii M-O M-O Buna ziua, Doresc si eu lamuriri privind Legea pensiilor si anume: mama mea are un stagiu de cotizare de 10 ani, este nascuta pe 8 sept. 1954, in prezent are ... (vezi toată discuția)
Pensie danielavictoria danielavictoria Buna ziua, Cand pot iesi la pensie anticipata sau anticipat partial? sunt nascuta la 31.03.1960 am implinit varsta de 55 de ani,am o vechime de 28 ani, 11 ... (vezi toată discuția)
Stagiul minim de cotizare pentru pensie ACj ACj buna ziua, sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)