Un angajat are doua joburi:unul cu norma intreaga si unul part-time. La jobul cu norma intreaga aduce cerificat de concediu medical, frecventand insa in continuare jobul part-time. Se incalca legea in acest caz? Daca da, care pot fi urmarile? Compania la care a prezentat certificatul de concediu medical detine dovezi care atesta faptul ca angajatul sau a muncit in partea cealalta. Cum ar trebui sa procedeze?Multumesc.
1. Concediul medical se acorda in situatia in care un salariat seafla in incapacitate temporara de munca. Situatie in care, un salariat nu poate fi in incapacitate temporara de munca la un angajator si la celalalt sa fie apt de munca.
Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta o intrerupere in cursul normal al activitatii desfasurate de un salariat in folosul angajatorului din cauza starii de sanatate.
2. Puteti sesiza Casa de Asigurari de Sanatate, in acest caz.
3. Legea nr. 183/2015 a eliminat posibilitatea verificarilor la domiciliul a salariatilor aflati in concediu medical. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie si a intrat in vigoare din 10.07.2015.
Atunci pentru ce si-a luat concediu medical , doar de forma?
Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta unul din cazurile de suspendare a contractului individual de munca si are ca efecte intreruperea prestarii activitatii salariatului si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. (2) din Codul muncii).
1. Salariatul respectiv avea posibilitatea sa primeasca indemnizatie pentru concediu medical de la ambele locuri de munca.
2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.
3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...
...Compania la care a prezentat certificatul de concediu medical detine dovezi care atesta faptul ca angajatul sau a muncit in partea cealalta. Cum ar trebui sa procedeze?Multumesc.
Pentru a primi un raspuns mai concret puteti intreba la Casa de Asigurari de Sanatate sau la CNAS, emai : juridic@casan.ro