avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calorifere casa scarii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calorifere casa scarii

Buna, am o nelamurire. Cine plateste caldura pentru caloriferele situate in casa scarii si in uscatorie in conditiile in care dintr-un numar de 20 de apartamente, 14 dispun de centrale proprii? Sunt obligati toti locatarii s-o plateasca? Daca da, in ce categorie se regaseste aceasta suma pt. fiecare locatar un parte, pe tabelul de cheltuieli lunare ale asociatiei? Pe tabel nu am vazut vreodata in dreptul apartamentelor cu centrale decat consumul de apa rece si alte cheltuieli pe care oricare asociatie le are. Mentionez ca plata pt. agentul termic, apartamentele fara centrale o fac in sistem pausal. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters209534 , utilizator 09:52, 31 August 2015
E cheltuiala comuna si o plateste toata lumea.
Calculul caldurii provenite de la sistemul de incalzire centralizat are trei componente:
1. caldura din spatiile comune - subsol, holuri, uscatorii.
2. caldura provenita din tevile verticale din fiecare apartament
3. caldura provenita de la calorifere.

Primele doua componente se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza tuturor apartamentelor, cu o exceptie, si anume in cazul uscatoriilor inchiriate, daca au calorifere functionale, a caror cota o platesc chiriasii acelor spatii.
A treia componenta numai apartamentelor ramase conectate in sistem in functie de SET-ul caloriferelor, daca sistemul a fost inventariat sau in functie de cota-parte indiviza daca sistemul nu a fost inventariat.

Pentru o repartizare corecta intre apartamente asociatia trebuie sa inventarieze toata infrastructura de incalzire - se face de catre firme specializate - si stabileste cat reprezinta, ca procent, din SET-ul total al unei scari fiecare din aceste componente.
Prin acest proces de inventariere se poate amanunti pana la nivel de apartament cat procent din factura de caldura ii revine, avandu-se in vedere si niste factori de corectie in functie de inaltimea etajului, amplasarea apartamentului fata de punctele cardinale.
Pentru componenta 1. toate apartamentele sunt tratate numai dupa cota-parte indiviza.
Pentru componenta 2. se considera cota-parte indiviza corectata cu acei factori de corectie.
Pentru componenta 3. - in cazul apartamentelor deconectate - aceasta este 0 (zero), iar pentru apartamentele ramase in sistem se aplica procentul dat de SET-ul inventariat.

Din calculul rezultat la blocurile inzestrate cu repartitoare se observa ca, pentru lunile de margine ale sezonului (octombrie si aprilie), procentul de repartizare a facturii intre componente este de cca 50% (componenta 1 + componenta 2) si 50% pentru componenta 3 deoarece o parte din apartamente isi inchid caloriferele.
In plin sezon rece procentul este de cca 30% componenta 1 si 2 luate impreuna si 70% componenta 3.

Acest ultim caz ar trebui sa fie si pentru blocurile fara repartitoare, avandu-se in vedere ca in acest caz nimeni nu-si inchide caloriferele, oricat de cald este afara.
Totodata acest calcul, la aceste blocuri, trebuie sa aiba la baza o inventariere corecta a sistemului de incalzire si o hotarare a AG pentru aplicarea acestui procent pentru partile comune (spatii comune si tevi verticale).
Calculul caldurii in acest caz se face de catre administrator astfel:
- pasul 1: imparte suma din factura in doua parti de 30% si 70%.
- pasul 2: partea de 30% o imparte dupa cota-parte indiviza tuturor apartamentelor. Partea de 70% o imparte in functie de cota-parte indiviza numai apartamentelor ramase in sistem sau, daca s-a facut inventarierea in functie de SET-ul fiecarui apartament.

Se poate aproxima si in lipsa unei inventarieri a sistemului de incalzire, dar acest raport stabilit in AG ar fi cu totul arbitrar menit doar sa indrepte un pic lucrurile pentru cei conectati inca la sistem de a imparti o parte din cheltuielile cu caldura cu cei care sunt deja deconectati. La unele blocuri acest procent este votat pentru procente intre 10 - 20%. La cele mai multe, ca in cazul dv. este de 0%, ceea ce este total nedrept si abuziv in defavoarea celor care au ramas in sistem.
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Imi mai puteti spune va rog carei institutii trebuie sa ma adresez pentru inventarierea sistemului de incalzire? Mersi.
E clar.Nu ati inteles ce vi s-a respuns.
Inventarierea sistemului de incalzire o face firma de repartitoare daca aveti asa ceva sau daca nu o alta firma specializata.
Ciliti legea 343/2010.

Ca sa va raspundem scurt la intrebarea dv este simplu.

Cine beneficiaza de caldura caloriferelor de pe scara?
Raspuns toti locatarii deci toti ar trebui sa platesca pe cota indiviza.
Din pacate inteleg ca dumneavoastra nu aveti centrala si o platiti facand parte din cei 6 insi ramasi fara centrala.
Mda, ce nu inteleg este de ce imi "vorbiti" pe tonul acesta agresiv...? Sunt un utilizator ca multi altii, am intrebari si caut raspunsuri. Daca stiam raspunsul, nu intrebam. Acum ca am aflat ceea ce era de aflat, stiu ce am de facut. Mai reiese din ce ati scris ca sunt vinovata ca nu mi-am instalat centrala?! Bomba cu ceas, 99% legala, eu in apartament nu instalez. Aveti ceva impotriva? Din cate stiu firmele de asigurari de locuinte nu si-au revizuit si adaptat politicile in pas cu terndintele pietii. Am reinnoit asigurarea luna trecuta si bineinteles ca am subliniat faptul ca 14 apartamente dispun de centrale. Mi s-a spus ca nu conteaza asa ca am marit valoarea politei. Acum nu mai este vorba doar de inundarea vecinului ci de ceva cu mult mai grav, in concluzie firmele de asigurari ar trebui sa mareasca din start valoarea ratele politelor incheiate de proprietari de apartamente, situate in blocuri, in care exista centrale. Pana una-alta, calmati-va, ca nu toti sunt asa destepti cum sunteti dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)
Balcoane si logii incalzite ( inchise ) Jean Valjean Jean Valjean Buna seara. Va supun atentiei urmatoarea intrebare. Care este baza legala pentru a modifica si a pune la intretinere suprafata incalzita ( balcoane, loggii, ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)