avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua,sunt insarcinata in 6 luni jum si lucrez de 10 luni dar in aceste zece luni mi-am schimbat locul de munca dar fara intrerupere.pe 21 octombrie fac 1 an de zile lucrate,atunci mi se termina si contractul de munca. si data probabila a nasteri este pe 4 noiembrie.ce vreu sa stiu este daca am dreptul la indemnizatia pentru crestere copil ?
angajatorul este obligat sa imi prelungeasca in continuare contractul sau?
daca stau acasa la 7 luni mai am dreptul la indemnizatie?
care sunt actele necesare pentru dosarul de indemnizatie si cand se depun?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 30 August 2015
1. Angajatorul nu are obligatia sa va prelungeasca durata c.i.m., in schimb dvs aveati posibilitatea (avand in vedere ca ati semnat un asemenea contract) sa-l intrebati inainte de data respectiva daca va prelungeste sau nu durata contractului.

2. Perioada concediului de maternitate - pre si postnatal - se ia in considerare la calculul celor 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatia CCC.

3. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

In speta, avand in vedere data probabila a nasterii 4 noiembrie 2015, perioada eligibila pentru CCC este decembrie 2014 - noiembrie 2015.

... pe 21 octombrie fac 1 an de zile lucrate ...


Asadar, indepliniti conditia prevazuta de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

4. OUG 111/2010
art. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
....
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
...

Prin urmare, actele pentru indemnizatie se pot depune in maxim 60 de zile lucrătoare de la incetarii concediului de maternitate.

5. art. 13 din OUG 111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;

d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;

f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Cererea pentru acordarea indemnizaţiei şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere copil kattycatalina kattycatalina lucrez de 1luna si beneficiez si de stimulent de insertie( 4 luni). Daca as ramane insarcinata in viitorul apropiat mai pot beneficia de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu crestere copil Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua , Lucrez la o scoala,ca si contabil cu norma de 0,25,salariu 280 net...vechime de 10 luni,...intrebarea mea e pot sa intru in CCC???daca nu cat trb ... (vezi toată discuția)