Prin amabilitatea dumneavoastra as dori cateva sfaturi in legatura cu problema descrisa mai jos.
Parintii mei au in proprietate un teren INTRAVILAN intr-o localitate rurala cu o suprafata de 5000 mp a carei deschidere este de 16m cu act de proprietate(hotarare judecatoreasca definitiva), acesta fiind situat intre doua locuinte private deci cu un mare potential de valorificare.Numai ca, in partea stanga a terenului chiar la intrare dar pe proprietate se afla un transformator de tensiune 27/0,4kV de la care este legata o retea electrica trifazata ce pleaca in diagonala terenului la primul stalp de legatura care se afla la o distanta de 50-60m(nu am masurat exact) fata de deschidere, in partea dreapta dar tot pe acest teren.Din acest motiv terenul si-a pierdut foarte mult din valoare pentru ca primii 50-60 m sunt practic inutilizabili in cazul in care se doreste realizarea unei constructii aici si de asemenea cu aceasta retea pe el nu vrea sa-l cumpere nimeni ori ceea ce se ofera este de-a dreptul penibil. S-au facut sesizari la Societatea de distributie a energiei electrice iar raspunsul lor a fost(verbal) ca nu se poate face nimic pentru ca reteaua a fost construita in perioada comunista si daca vrem, putem sa-i dam in judecata.
Acum, inteleg ca nu se mai poate muta reteaua de pe acest teren dar conform legilor in vigoare din Romania nu se poate cere o chirie ceva pentru "gazduirea" acestei retele?Cineva mi-a spus ca ar exista niste articole de lege care sunt "beton" din punct de vedere juridic si ca este foarte greu daca nu imposibil de a se obtine ceva de la aceste societati de distributie a energiei electrice.
Parintii mei intentioneaza sa-i dea in judecata doar atunci cand sunt siguri ca pot castiga sau exista motive serioase ca pot castiga procesul pentru ca nu pot sa-si asume povara unui proces dinainte pierdut.
Proprietatea este inviolabila si se intinde nu numai in plan orizontal ci si vertical - asa ca depinde de tine (voi) ce doriti - sa luati chirie pe suprafata ocupata de stapli - cei de la companiile de distributie iau chirie de la firmele de cablu ca isi pun sarmele pe stalp - care se calculeaza la mp sau sa isi mute reteaua in afara proprietatii tale. Aceste companii au multe legi care le protejeaza si trebuie consultat obligatoriul un avocat. Personal cunosc cazuri in care unele hotarari au fost pentru mutare pe cheluiala celor de la firmele de distributie iar altele pe cheltuiala propritarilor terenurilor unde se aflau staplii.
Avand in vedere faptul ca pe forum activeaza mai multi avocati consider ca se poate ajunge la o concluzie mult mai obiectiva atunci cand exista mai multe pareri si opinii decat in cazul in care voi consulta un avocat prin prezentarea la un cabinet de consultanta.Acesta este si motivul pentru care am scris aici.
Am studiat putin Legea energiei electrice si mi-a atras atentia in mod special art.16
ART. 16
Drepturile şi obligaţiile care decurg din autorizaţia de înfiinţare şi din licenţe
(1) Lucrările de realizare şi retehnologizare ale capacităţilor energetice pentru care se acordă autorizaţii, precum şi activităţile şi serviciile pentru care se acordă licenţe sunt de interes public, cu excepţia celor care sunt destinate exclusiv satisfacerii consumului propriu al titularului autorizaţiei sau licenţei.
(2) Asupra terenurilor şi bunurilor proprietate publică sau privată a altor persoane fizice ori juridice şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţii energetice, titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi titularii licenţelor beneficiază, în condiţiile legii, pe durata lucrărilor de realizare şi retehnologizare, respectiv de funcţionare a capacităţii energetice, de următoarele drepturi:
a) dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare realizării sau retehnologizării capacităţii energetice, obiect al autorizaţiei;
b) dreptul de uz pentru asigurarea funcţionării normale a capacităţii, obiect al autorizaţiei de înfiinţare, pentru reviziile, reparaţiile şi intervenţiile necesare;
c) servitutea de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele electrice sau alte echipamente aferente capacităţii energetice şi pentru acces la locul de amplasare a acestora, în condiţiile legii;
d) dreptul de a obţine restrângerea sau încetarea unor activităţi care ar putea pune în pericol persoane şi bunuri;
e) dreptul de acces la utilităţile publice.
(3) Drepturile de uz şi de servitute au ca obiect utilitatea publică, au caracter legal, iar conţinutul acestora este prevăzut la art. 19 şi se exercită pe toată durata existenţei capacităţii energetice sau, temporar, cu ocazia retehnologizării unei capacităţi în funcţiune, reparaţiei, reviziei, lucrărilor de intervenţie în caz de avarie.
(4) Exercitarea drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor statului şi ale unităţilor administrativ-teritoriale afectate de capacităţile energetice se realizează cu titlu gratuit pe toată durata existenţei acestora. (5) Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energetice, care se vor realiza după intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în conformitate cu regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a acestor drepturi, prevăzute într-o convenţie-cadru, precum şi pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, care se aprobă, împreună cu convenţia-cadru, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(6) Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz şi de servitute de către titularii de licenţe şi autorizaţii pot solicita încheierea de convenţii, conform prevederilor alin. (5). (7) Titularii de licenţe şi autorizaţii sunt obligaţi să procedeze la încheierea convenţiilor-cadru prevăzute la alin. (5) în termen de maximum 30 de zile de la solicitarea proprietarilor afectaţi.
....................................................................................................................................................................................
Problema este ca reteaua electrica a fost construita in perioada comunista deci contravine alin(5).
Precizez ca reteaua NU SE POATE MUTA DIN MOTIVE TEHNICE iar scopul nostru este de a obtine acele indemnizatii si despagubiri asa cum este prevazut la pct.(5) si (7) ale art.16.
Daca sunt persoane care pot da o interpretare corecta a acestui art. le rog sa-si prezinte aici opiniile si parerile.
Multumesc anticipat.
In opinia mea, faptul ca legea reglementeaza doar acele situatii survenite dupa intrarea ei in vigoare nu poate impiedica instanta sa solutioneze favorabil un litigiu al carui continut nu este acoperit de Legea energiei. Desigur, solutia teoretica pe care o intrevad depinde si de situatia de fapt si de drept a terenului, ceea ce ar presupune sa cunosc mai multe amanunte cu privire la modul de dobandire, la proprietatea asupra terenului la data instalarii retelei si multe altele.
D-le themis, va rog sa-mi spune-ti exact ce documente va intereseaza si v-ar ajuta pentru a da o solutie cu privire la modul de rezolvare al acestei probleme.