avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 5 stilpi de joasa tensiune (220V) pe proprietatea mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

5 stilpi de joasa tensiune (220V) pe proprietatea mea (retrocedata in '92)

O întrebare va rog:
În '49 strabunului mei i-au fost luate pamînturile. Urmare a legii 18/'91 mi s-a retrocedat un teren intravilan (intr-o cumuna) pe care se aflau (si se afla) 5 stîlpi de joasa tensiune (220V).
Mentiune: expertiza topo/tehnica (terenul fiind restituit prin proces) cit si Pr.VB si Titlul de Proprietate NU cuprinde/identifica respectivii stîlpi (de distributie a energiei), care se afla la o distanta aprox de 1 mentru (spre intrior) de hatoarul proprietatii mele.
Intrebare: Pot cere/solicita (eventual prin instantă) despagubiri/chirie pentru cei 5 stîlpi (care-mi ocupa, fiecare, aprox. 1 mertru patrat din teren)?:(

PS: nu mai spun ca-n fiecare primavara/toamna cei ce intretin linia electrica îmi taie/curata copacii (de sub/din reţea) si-mi face dezastru (NU lasa cînd intra fara acordul meu pe teren si taie). Eu locuind în urban nu-i pot prinde-n fapt cind îmi încalca proprietatea.
Cel mai recent răspuns: Balaurul , utilizator 16:03, 11 Aprilie 2012
Prin hgr NR. 135 DIN 2001 =Guvernul aproba regulile procedurale privind conditiile si termenii referitori la durata, continutul si limitele de exercitare a drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor private afectate de capacitatile energetice, conventia-cadru, precum si regulile procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizatiilor si a despagubirilor si a modului de plata a acestora.
Conventia-cadru este prevazuta in anexa la hotarare.
Clauzele cuprinse in conventia-cadru privesc capacitatile energetice realizate dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari si pentru realizarea carora sunt afectate terenuri aflate in proprietatea privata a tertilor, precum si exercitarea efectiva a drepturilor de uz si servitute in vederea executarii lucrarilor de retehnologizare, intretinere, reparatii, revizii, interventii in caz de avarii si alte interventii necesare pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii energetice amplasate pe terenuri aflate in proprietatea privata a tertilor.
Titularii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor necesare realizarii de capacitati energetice dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari pot solicita titularilor de licente si autorizatii incheierea conventiei-cadru prevazute in anexa.
Cuantumul indemnizatiei se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru patrat stabilite pentru folosinta unui teren din aceeasi categorie de catre administratia publica locala in a carei raza teritoriala se afla terenul si se calculeaza numai pentru suprafata de teren ce urmeaza a fi efectiv ocupata pentru realizarea viitoarei capacitati energetice.
Titularii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor pe care au fost realizate capacitati energetice dupa intrarea in vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita, de asemenea, titularilor de licente si autorizatii incheierea conventiei-cadru, pentru exercitarea efectiva a drepturilor de uz si servitute ulterior realizarii capacitatii energetice. Conventia-cadru se va incheia pentru durata de timp necesara executarii lucrarilor. Cuantumul indemnizatiei prevazute prin conventia-cadru se va stabili prin negociere cel mult la nivelul chiriei minime pe metru patrat stabilite pentru folosinta unui teren din aceeasi categorie de catre administratia publica locala in a carei raza teritoriala se afla terenul si se calculeaza numai pentru suprafata de teren ce urmeaza a fi efectiv afectata de exercitarea drepturilor de uz si servitute pentru executarea lucrarilor, sau in situatia in care la nivelul administratiei publice locale in a carei raza teritoriala se afla terenul nu exista stabilit un nivel al chiriei minime pe metru patrat, intinderea acesteia va fi determinata de catre un evaluator autorizat in conditiile legii, ales de comun acord de catre parti, iar costurile evaluarii cuantumului indemnizatiei, vor fi suportate de titularii de licente si autorizatii, beneficiari ai drepturilor de uz si servitute.
Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea de catre titularii de licente si autorizatii a drepturilor de uz si servitute vor fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate acestora in conditiile prevazute la art. 16 alin. (9) din Legea nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Bun. Eu am hotarîre judecatoreasca de retrocedare din 1992. De atunci detin în proprietate terenul intravilan.
Concret (ca nu înteleg) unde ma incadrez? Ce trebuie sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Enel petrebogoevici petrebogoevici ce sanse am sa obtin o chirie deoarece un stalp de inalta tensiune este pe proprietatea mea?va multumesc (vezi toată discuția)
Eoliana pe un teren in arenda georgevip georgevip buna ziua,de curand am aflat ca o eoliana este construita pe terenul parintilor mei undeva langa o padure,rar vizitanduse terenul si nu stiam...nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)
Retea electrica pe domeniu privat. Cromatic Cromatic Prin amabilitatea dumneavoastra as dori cateva sfaturi in legatura cu problema descrisa mai jos. Parintii mei au in proprietate un teren INTRAVILAN ... (vezi toată discuția)