avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eoliana pe un teren in arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eoliana pe un teren in arenda

buna ziua,de curand am aflat ca o eoliana este construita pe terenul parintilor mei undeva langa o padure,rar vizitanduse terenul si nu stiam...nu trebuia sa aflam cand au vrut asta sa faca eoliana pe terenul nostru, nu trebuia sa ne ceara acordul deloc?
Terenul este dat in arenda la cineva si noi luam grau pt arenda 400-500 kg grau pe an....parintii au contract cu dansul
SI am mai inteles ca astia cu eolienele platesc chirie proprietarilor de teren...eu dc nu primesc nimic,si nici nu am fost anuntat ca sa facut eoliana? se poate face asa ceva ?
Daca avem contract cu dansu la care avem terenul in arenda, cumva ia el banii de pe eoliana dp terenul nostru? e normal sa ia banii el sau noi?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
georgevip, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgevip , utilizator 21:30, 13 Decembrie 2014
Astfel, conform art. 21 din Legea 13/2007 se arată că :"Dacă terenul necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea capacităţii energetice este proprietate privată a unui terţ, titularul autorizaţiei trebuie să iniţieze procedura legală de expropriere a terenului pentru cauză de utilitate publică sau să obţină concesiunea lui pe durata existenţei capacităţii energetice".
In concluzie, contrar susţinerilor pârâtei, terenul proprietatea reclamantului, afectat de capacitatea energetică nu este proprietatea statului ci proprietatea sa, atâta timp cât acest teren nu a fost expropriat sau concesionat, cu plata unei juste şi prealabile despăgubiri, în condiţiile legii.
In conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin 5 şi 6 din Legea 13/2007,: „Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energeticei care se vor realiza după intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în conformitate cu regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a acestor drepturi, prevăzute într-o convenţie-cadru, precum şi pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, care se aprobă, împreună cu convenţia-cadru, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz şi de servitute de către titularii de licenţe şi autorizaţii pot solicita încheierea de convenţii, conform prevederilor alin. (5)." Aceste prevederi legale sunt aplicabile doar în situaţia în care capacităţile energetice sunt realizate după intrarea în vigoare a Legii 13/2007 nu şi capacităţilor energetice realizate anterior.

ceva mai pe scurt nu se poate?, ca am citit si no inteleg deloc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5 stilpi de joasa tensiune (220v) pe proprietatea mea (retrocedata in '92) Balaurul Balaurul O întrebare va rog: În '49 strabunului mei i-au fost luate pamînturile. Urmare a legii 18/'91 mi s-a retrocedat un teren intravilan (intr-o cumuna) pe care ... (vezi toată discuția)
Enel petrebogoevici petrebogoevici ce sanse am sa obtin o chirie deoarece un stalp de inalta tensiune este pe proprietatea mea?va multumesc (vezi toată discuția)
Violare domiciliu angajati renel oanamicu oanamicu Buna ziua, Am o problema cu un transformator amplasat in gradina in mijlocul vitei de vie. De cate ori au fost nevoie de verificari, reparatii sau chiar ... (vezi toată discuția)