avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit pe salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit pe salar

Buna ziua,
Sunt persoana cu handicap gr II cod boala g80, g83
Certificatul este permanent si nerevizuibil
Am prezentat certificatul angajatorului, pentru scutirea de impozit, insa mi-a spus ca cf codurilor bolii as fi inapta pt fuctia pe care o detin .
Precizez ca am trecut de Medicina Muncii ca fiind apt de munca, precum si faptul ca ceilalti angajatori mi-au acordat scutirea de impozit .
Acum imi este teama sa mai insist pe acesta tema , de frica sa nu-mi desfaca ctr de munca. Dar totusi consider ca un angajat de la Resurse Umane nu se poate pronunta in legatura cu problema mea medicala.
Cum ar trebui sa procedez ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 2 Septembrie 2015
OG nr.4/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal a instituit scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat .
Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica in baza certificatului de incadrare in grad accentuat/grav de handicap
Solicitati oficial angajatorului sa dispuna scutirea de la plata impozit aferent drepturi salariale in baza OG nr 4/2015
Daca anagajatorul staruie in refuzul de respectare a dispozitiei in vigoare,sesizati oficial ITM
Art. 55^1 C.fisc.
Veniturile din salarii prevăzute la art. 55 alin. (1)-(3) realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.

... Daca anagajatorul staruie in refuzul de respectare a dispozitiei in vigoare,sesizati oficial ITM ..

Legislatia financiara nu intra in competenta ITM-ului.

Facilitatea - scutirea de impozit pe venit - se acordă pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap.
Si atunci cui ar trebui sa ma adresez pentru a rezolva situatia?
Va multumesc pentru raspuns
O solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului.

Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.

Controlul aplicarii legislatiei financiara intra sub autoritatea ANAF-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi persoane cu handicap laur2013 laur2013 Buna ziua, Daca o persoana detine un certificat de incadrare intr-un grad de handicap si in acest timp sa angajat, aceasta mai plateste CAS si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit salariu bliana bliana Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am inteles ca persoanele salariate care detin un certificat de handicap sunt scutite de plata impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Scutire plata impozit pe salariu anizi1962 anizi1962 O persoana cu handicap locomotor grad III, amputatie 2/3 gamba se incadreaza la scutire de plata a impozitului pe salariu? (vezi toată discuția)