Am nevoie de ajutor cu o problema delicata. Mama mea face parte din secta martorilor lui Iehova. Ei nu accepta transfuziile de sange. Din cauza unei probleme de sanatate, maicamea a avut nevoie de o transfuzie. Initial, sub presiunile sectantilor a refuzat, dar cand s-a apropriat de moarte am reusit sa o conving sa accepte o transfuzie si sa-si salveze viata.
Conform regulilor sectei, cei in pozitii de autoritate in congregatia lor vor anunta public in cadrul unui program religios ca ea nu mai face parte din aceasta religie deoarece a ales transfuzia. In urma acestui lucru, niciun membru al sectei nu va mai avea voie sa vorbeasca cu ea, nici chiar prietenii de o viata sau familia. Luand in considerare starea ei de sanatate extrem de delicata, ultimul lucru de care ar avea nevoie este aceasta suparare si umilire publica.
Ce ma intereseaza este daca pot lua masuri legale pentru a prevenii sau pedepsi aceste actiuni. Ii pot ameninta cu un proces pentru calomnie pe cei care vor sa faca acest anunt public? Sau mai bine dau in judecata secta insasi?
Este demn de notat ca secta a semnat in 1998 un acord cu statul Bulgar si Comisia Europeană a Drepturilor Omului, prin care se angaja ca "membrii religiei au libera alegere în materie de transfuzii de sânge pentru ei înșiși și pentru copiii lor, fără nici un control sau sancțiune". Prin urmare, au incalcat si acest acord cu Comisia Europeana.
Orice grupare are regulile ei interne, dar trebuie in primul rand sa respecte legile tarii. Intern pot avea orice reguli doresc. Deci da, pot sa o excluda din grup, pot sa nu mai vorbeasca cu ea, sa ii intoarca spatele dar nu au voie sa o agreseze in nici un fel. Sa se inscrie in alta grupare.
Pai cred ca i-au facut un bine. Crestinismul, din care face parte si secta Martorilor lui Iehova, propavaduieste iubirea aproapelui si iertarea. Faptele semnalate de dvs. nu prea se incadreaza in spiritul crestin, ba din contra. Sectele care derapeaza de la invataturile de baza ale crestinismului nu cred ca sunt demne de urmat. Mai sunt o multitudine de secte crestine unde poate sa regaseasca adevaratul spirit crestin. Mie personal Martorii lui Iehova nu mi-au inspirat incredere prin prisma faptului ca sustin cu tarie ca Iisus nu a fost rastignit pe cruce ci pe un par. Ori sunt dovezi istorice covarsitoare ca in vremea imperiului Roman rastignirile se faceau pe cruci. Nu a fost Iisus nici primul si nici ultimul rastignit pe cruce.
Sfatul meu dupa procedurile civile pe care intentionati sa le deschideti impotriva membrilor sectei, este sa chemati sau sa mergeti la un preot (catolic sau ortodox) sa faca doamnei o spovedanie si impartasanie si sa va inconjurati de oameni care NU va judeca , mai ales in privinta deciziilor care ne sunt esentiale pentru a trai. Lasati-i pe ei cu regulile lor. Fiecare om este LIBER sa aleaga ce vrea si ce crede ca este bine pentru el.
Cu stima.
Dvs incercati sa rezolvati juridic o problema duhovniceasca. Decat sa pierdeti timpul prin tribunale (fara mari sanse de castig, zic eu, dar nu sunt de specialitate) mai bine v-ati ocupa de sufletul mamei dvs, caci acela sufera din cauza excluderii din acea secta. Cred ca va e si dvs clar ca oamenii aia n-au nicio legatura cu Dumnezeu, sunt niste escroci despre care stim ca iau banii oamenilor, dar macar sa nu atenteze la viata acestora. Deci mama dvs nu e credincioasa, ca n-are in ce sa creada la secta asta, doar ca a fost foarte influentata sa creada si sa faca anumite lucruri. Daca simte nevoia de credinta, sa se indrepte spre locurile unde chiar il va gasi pe Dumnezeu. Iar daca simte nevoia de socializare si apartenenta la un grup, exista diverse grupuri de pensionari, organizate fie la primarii, fie la casele de ajutor reciproc, fie prin parcuri. Dvs concentrati-va sa o ajutati sa-si implineasca aceste nevoi. Tribunalul n-o sa vindece ranile sufletesti niciodata.