avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce drepturi am daca postul de munca s-a desfintat .
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce drepturi am daca postul de munca s-a desfintat .

Buna ziua , ieri 01.09.2015 am fost instiintat ca s-a desfintat postul de munca si am fost dat afara impreuna cu un coleg in baza unei decizii , in temeiul art. 65 din legea nr 53/2003 - codul muncii , precum si in baza art.11 din actul constitutiv intocmit potrivit dispozitiilor legii nr 31/1990.
As vrea sa stiu daca trebuie sa primesc un salariu compensatoriu si pe ce perioada de somaj ma incadrez . M-am angajat din data de 14.12.2011 . Acum sunt in preaviz de 20 zile si sunt scutit de indeplinirea sarcinilor de serviciu, fara a-mi fi afectate drepturile salariale .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 2 Septembrie 2015
1. Art.67 C.mun. : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Prin urmare, acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.

2. Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

art.39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani).

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

In speta:
- indemnizatia de somaj o veti primi pentru o perioada de 6 luni

- cuantumul acesteia este : 500 x 75% + media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x 3% = 375 lei + media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x 3%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 2015 truscamonika truscamonika Buna ziua , As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + ... (vezi toată discuția)
Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)