avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parasirea locului producerii accidentului!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parasirea locului producerii accidentului!

Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat in partea din spate a masinii. Am oprit masina, am discutat cu acesta, l-am intrebat daca are nevoie de ingrijiri medicale si am avut intentia sa chem politia dar acesta a zis ca e bine si ca nu e nevoie sa chem pe nimeni, s-a urcat pe bicicleta si a plecat. Crezand ca persoana in cauza nu a patit nimic am plecat spre casa.
Dupa aproximativ o ora si jumatate, un echipaj al politiei a venit la mine si m-a chemat la sectie deoarece persoana in cauza s-a dus la spital, iar cei de acolo au sesizat organele de politie.
Mi s-a intocmit dosar penal pentru parasirea locului producerii accidentului, chiar daca eu am crezut ca persoana respectiva nu a fost vatamata in niciun fel.
A mai fost cineva in situatia asta? Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:54, 3 Septembrie 2015
Salut. Ciudată rău situația, era suficient să anunțați la poliție. Potrivit art. 338 Cod penal, nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale ori victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Art. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.



(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.




(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;


c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;



d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)
Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)
Accident Sorin sam Sorin sam Am acrosat un biciclist pe trecerea de pietoni,urmari fiind doar zgarieturi si fara pagube materiale: adica bicicleta Nu a fost lovita si nici masina... Am ... (vezi toată discuția)