avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligare in instanta la schimb de suprafata indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligare in instanta la schimb de suprafata indiviza

Buna ziua,


Detin 4 camere de locuit la mansarda unei case cu 3 nivele + mansarda, unde mansarda are urmatoarea arhitectura:
- o usa de intrare in mansarda de la scara de serviciu a casei
- de la usa de intrare in mansarda porneste un coridor drept, lung de cca 6 metri, care are la capatul sau usa de intrare in uscatoria casei
- pe partea stanga, si respectiv dreapta, a coridurului sunt cate doua usi, fiecare usa fiind intrarea intr-o camera de locuit (deci in total 4 camere)

Din cele descrise mai sus, cele 4 camere sunt in proprietatea mea privata, iar holul si uscatoria sunt spatii comune in care am cota indiviza 8%.


Problema care v-o supun atentiei este urmatoatea:

Dupa cum se vede din descrierea de mai sus, in configuratia actuala a mansardei eu trebuie sa folosesc coridorul comun catre uscatorie pentru a trece dintr-o camera a mea in alta (orice trecere dintr-o camera in alta necesita trecerea prin coridorul comun, camerele fiind complet separate).

Doresc sa modific arhitectuta mansardei in sensul de a comasa suprafetele celor 4 camere intr-un apartament de locuit prin:
- aducerea celor doua camere din dreapta coridorului peste suprafata coridorului
- coridorul actual doresc sa il mut in dreapta celor doua camere

Rezultatul final al reamenajarii descrise mai sus ar fi ca:
- suprafata totala a camerelor mele ar ramane neschimbata
- suprafata coridorului comun ar ramane neschimbata
- s-ar modifica numai pozitzia coridorului care leaga intrarea de la mansarda cu uscatoria (initial situat intre camerele mele, la final ar fi situat in dreapta camerelor mele comasate).

Am cerut de la coproprietari permisiunea de a-mi reamenaja spatiul de locuit in modul descris mai sus, insa acestia nu mi-o acorda. Motivul l-am intuit de la inceput, dar ulterior mi-a fost comunicat si exlicit: vecinii de la ultimul etaj, situat imediat de sub mansarda, vor sa le vand lor mansarda la pret de camere de seviciu, si au facut o intelegere cu restul coproprietarilor in sensul de a-mi bloca orice initiatiativa de reamenajare.


Intrebarea mea este:

Din cate cunosc, exista un set de legi legate de dreptul la viata privata, a caror menire este sa asigure si sa protejeze viata privata a persoanei, si, tot din cate cunosc, niciun drept in afara de dreptul la viata nu este neconditionat. Mai mult, am citit diferite sentinte judecatoresti prin care sunt anulate diverse drepturi de proprietate pe motiv ca acele drepturi au fost exercitate cu rea credinta.

Este evident ca in cazul meu co-proprietarii coridorului comun de la mansarda isi exercita cu rea credinta dreptul la proprietate indiviza asupra coridorului, intrucat oferta mea de repozitionare a coridorului, cu pastrarea suprafetei si functiunii sale, nu produce niciun fel de inconveniente pentru folosirea spatiilor comune conform destinatiei lor. In plus, sunt dispus, si chiar doresc, sa si consolidez mansarda cu ocazia reamenajarii, fapt care ar aduce beneficii intregii cladiri (casa este o casa veche din 19940, mansarda nu a fost niciodata consolidata, iar rezistanta la seism a mansardei este necorespunzatoare conform ultimelor calcule de rezistenta facute dupa 1977).

In baza celor expuse mai sus, as dori sa stiu daca, si in baza caror legi, as putea obtine in instanta dreptul de a repozitiona coridorul comun, cu pastrarea suprafetei si functiunii sale, astfel incat sa imi pot comasa cele 4 camere disparate intr-un apartament compact de locuit


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 01:44, 29 Decembrie 2018
Buna seara!
Ati facut vre-un demers pana acum? Imobilul este in Bucuresti sau in provincie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recompartimentare de spatzii de serviciu comune (indiviziune) gyll gyll Buna ziua, Apelez la Dumneavosta in urmatoarea problema: Am in proprietate personala 4 camere in cadrul unei mansarde intr-o vila (cu 3 niveluri + ... (vezi toată discuția)
Camera de filmat instalata fara acordul coproprietarilor ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, daca intr-un imobil P+1+MANSARDA, coproprietarul de la mansarda a instalat deasupra usii de la intrarea din fata, o camera de luat vederi, fara ... (vezi toată discuția)
Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)