avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inchidere balcon tip logie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inchidere balcon tip logie

Buna seara,

Un proprietar doreste sa inchida un balcon tip logie cu tamplarie termopan. Blocul nu este reabilitat. Unii vecini spun ca nu se poate fiindca nu are autorizatie de constructie (proprietarul). Altii spun ca nu trebuie autorizatie de constructie. Adevarul este ca se inchid balcoane intr-o veselie. Care este adevarul, trebuie sau nu autorizatie de constructie pentru inchiderea balconului si care este legea care prevede o situatie sau alta?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 07:34, 7 Septembrie 2015
Trebuie autorizatie si pentru inchiderea balconului, de la primarie de la urbanism si cadastru pentru "modificari exterioare"
Conform legislatiei in vigoare, executarea lucrarilor de inchidere a balconului unei locuinte situate in imobil de locuit in comun, este permisa numai in baza unei autorizatii de construire, eliberata de serviciile abilitate ale primariei.
Pentru obtinerea autorizatiei de construire, trebuie obtinut certificatul de urbanism de la primarie.
Actele necesare obtinerii certificatului de urbanism pentru schimbari de destinatie, construire si inchidere balcoane, montari firme, amplasare constructii provizorii si panouri publicitare sunt:
- cerere tip;
- plan urbanistic zonal cu pozitionarea imobilului de catre proiectant;
- plan de situatie cadastral, de la A.C., intocmit de proiectant sau cadastrist, la scara 1:500, 1:1000;
- copie act de propietate si copie certificat de nomenclatură stradala;
- prezentare / simulare foto cu fatada care se modifica;
- documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.
In cazul executarii acestor lucrari fara autorizatie de construire, Legea 50/1991, modificata si republicata, prevede aplicarea unor sanctiuni pecuniare
Sunt mai multe dispozitii legale in Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, actualizata - cu privire la situatia pe care o prezentati:

Art. 3. - Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;

Art. 26. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3...
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
- de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevazute la lit. a);

OUG nr. 214/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii , spune:
"Art. 11

(1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:"


Prin inchiderea balconului se modifica aspectul arhitectural!

ANEXA Nr. 2 a legii 50/1991
DEFINIREA unor termeni de specialitate utilizaţi în cuprinsul legii
"alin.17.Lucrări de modificare
Lucrări de intervenţii asupra elementelor constructive, structurale şi/sau nestructurale, având ca efect modificarea (totală sau în parte) a acestora, privind:
- modificarea planimetriei interioare sau exterioare;
- modificarea volumetriei.
În toate cazurile este necesară emiterea unei autorizaţii de construire, cu respectarea prevederilor legale privind calitatea în construcţii pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire."





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere balcon in termopan, de ce este nevoie de autorizatie de constructie?? stelaburac stelaburac Buna seara, As vrea sa stiu daca exista o prevedere legala explicita prin care sa fiu obligata la obtinerea autorizatiei de constructiei pentru inchiderea ... (vezi toată discuția)
Închidere balcon termopan et.2 ioan314 ioan314 Buna ziua, Se da următoarea ipoteză: Bloc construcție 2012, de mici dimensiuni, 2 etaje, balcon ce se dorește a fi închis cu termopan. Locația ... (vezi toată discuția)
Autorizatie construire pentru inchidere balcon la casa? DanyD DanyD Un proprietar de casa locuit (nu locuinta la bloc)vrea sa isi inchida cu tamplarie de aluminiu si OSB un balcon care da dintr-o camera pe care o are la aceasta ... (vezi toată discuția)