avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contestatie decizie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contestatie decizie

numele leu este lucia si in data de 09 iulie 2009 tatal meu, pensionar,a fost instiintat printr-o decizie cu titlu executoriu, precum ca ar figura cu un debit, fata de Casa Judeteana de Pensii Constanta, in val de 3548 lei ca urmare a obtinerii de venituri in perioada 01.10.2008- 01.02.2009 dupa cum se mentioneaza in instiintare .
mentionez ca in aceasta perioada el nu a fost angajat, singurul venit pe care l-a obtinut fiind salariul de consilier local in suma de 42 lei lunar. pt acest venit de 42 lei lunar i s-au facut toate popririle conform legii de catre serviciul contabilitate al primariei respective.
as dori sa ma elucidati si sa ma indrumati ce ar putea face pt vedea care este motivul real al acestui debit si ce proceduri legale poate urma pt a solutiona o eventuala contestatie.
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 14 Iulie 2009
Presupun ca este pensionat anticipat, nu de limita de varsta.
Pensia anticipata nu se poate cumula cu salariul. Pe eprioada obtinerii de venituri salariale trebuia sa solicite suspendarea acordarii pensiei.
La Anexa 17 din Legea nr.19/2000 se precizeaza că nu au dreptul să realizeze venituri salariale persoanele pensionate anticipat, anticipat parţial, cele care primesc o pensie de urmaş mai mare de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, persoanele pensionate pe caz de boală de gradul I şi II. ªi, pentru a fi mai clar, la art. 5, alin.1, pct. II din lege se menţiona că este considerată venit salarial şi indemnizaţia de şedinţă a consilierilor locali şi judeţeni („persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective...”). Prin urmare, pe perioada respectiva tatal dvs trebuie sa returneze pensia primita.

Potrivit Legii 209/2 iunie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, consilierii locali sau judeţeni beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale şi cei care beneficiază de o pensie de invaliditate de gradul I sau II pot să cumuleze pensia cu indemnizaţia de şedinţă.... aceasta lege a intrat in vigoare la data de 12 iunie 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar militar + pfa Teodorus2011 Teodorus2011 Sunt pensionar militar din 2010, pensionat anticipat la 42 de ani. Conform Legii 263/2010, Legii 119/2010 şi Legii 19/2000 dacă doresc să devin PFA trebuie ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipata si pfa adita74 adita74 Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri. (vezi toată discuția)
Pensionare Mia12 Mia12 Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat ... (vezi toată discuția)