avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune mama

Buna ziua,

Aacum 2 luni a decedat mama. In urma acesteia a ramas sotul si 2 fiice. Va rog sa imi spuneti care este cota ce revine fiecaruia in urma decesului mamei, ce acte sunt necesare pentru realizarea succesiunii, costuri si cine o poate demara, in ce termen ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:46, 11 Septembrie 2015
Buna ziua,

Daca nu exista testament, se aplica prevederile Art. 975:

Dreptul de moştenire al descendenţilor

(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Detalii: [ link extern ]
Cotele care revin mostenitorilor sunt:sotul supravietuitor 1/4 din mostenrie, descendentii 3/4 din mostenire.Act necesare:: certificat deces,acte stare civila mostenitori(certificat nastere, casatorie),succesiunea trebuie dezbatuta in termen de 1 an de la deschiderea mostenirii(decesul succesibilului).Costurile le veti stabili cu notarul la care veti dezbate succesiunea.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.Daca actele de succesiune se fac inainte de un an de la data decesului, taxele sunt gratuite ?
Nu. Pana in doi ani de la deces nu datorati impozit statului, in rest platiti onoraril notarului si eventual daca imobilele au intabulare in Cartea Funciara taxele de intabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire marusca marusca Daca sint nu mai sint cetatean roman pot dobindi la succesiunea parintilor mei terenul lor din Romania? Sau ii ramine doar sora mea. Mama e decedata in 1995 si ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti rodicaonet rodicaonet Buna seara tuturor. a-si avea nevoie de o parere despre urmatoarea situatie: parintii mei au decedat amandoi , ramanand in urma lor o casa si ceva teren. ... (vezi toată discuția)