avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional Formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional Formare profesionala

In urma cu un an jumatate am semnat un contract de munca pe perioada determinata de 6 luni si un act aditional de formare profesionala prin care ma oblig sa platesc o suma de bani in cazul in care plec din firma timp de 3 ani. Contractul respectiv de munca a fost prelungit si expira in noiembrie.Vreau sa inchei relatia de munca cu angajatorul(desi au trecut doar 2 ani) fara a plati suma stipulata in actul aditional.Este posibil din punct de vedere juridic sa nu mai platesc aceasta suma in cazul in care nu mai sunt de acord cu prelungirea contractului de munca?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:08, 12 Septembrie 2015
Mai jos extras din Codul muncii privind formarea profesionala
ART. 194
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) In cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
ART. 195
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
ART. 197
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.


Sper ca aveti raspunsul asteptat!
Toate cele bune!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
badiumaria, utilizator
Daca numai sunteti de acord cu prelungirea duratei c.i.m., atunci nu veti mai suporta acele cheltuieli.

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz semnare act aditional prelungire contract de munca pe perioada determinata comrace comrace Buna ziua, Sunt angajat la firma x cu contract de munca pe perioada determinata( 1 an). M-au trimis la formari profesionale, pentru care am semnat acte ... (vezi toată discuția)
Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala tirsecristian tirsecristian buna ziua as vrea sa stiu si eu, va rog, daca in contractul individual de munca nu este stipulata nici o clauza de formare profesionala dar este stipulata in ... (vezi toată discuția)