Lucrez la Stat cu norma intreaga intr/o functie si la privat cu jumate de norma in functie diferita in ambele locuri cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Firma privata mi/a solicitat telefonic sa imi dau demisia la zi fara preaviz pe motiv ca nu mai doresc sa tina angajati care muncesc si in alta parte. Exista vro lege care interzice munca in doua parti ?
Dificil de rezolvat o astfel de situatie.
Din cate stiu nu exista lege care sa obstructioneze munca atat timp cat aceasta se desfasoara cu acte in regula conform legii.
Angajatorul este obligat sa faca solicitari in scris, inregistrate si nu telefonic.
Ii puteti cere o hartie prin care sa-si exprime dorinta de a renunta la celalalt job, lucru imposibil pentru acesta tinand cont ca ar incalca legislatia romana, dar s-ar si "deranja" cum ca-l "infruntati".
Atat timp cat la locurile de munca va efectuati toate sarcinile din fisa postului asa cum este mentionat in ele si in contractele de munca, teoretic nu ar trebui sa va faceti griji, dar pana la practica, e un drum atat de lung...
1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.
In speta, persoana respectiva poate incheia mai multe c.i.m. la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.
2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.