avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Care este procentul legal maxim pe care Casa de Pensii ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Care este procentul legal maxim pe care Casa de Pensii il poate folosi in cazul popririi venite din patrea bancilor.?

Persoana in cauza,are datorii la banci care,insumate echivaleaza cu intreaga pensie lunara ce i se cuvine acesteia.practic,persoana respectiva,a intrat in imposibilitate de plata.In acest caz,doi executori judecatoresti au emis ordin de poprire.Din 1200 lei lunar,cuveniti,persoana in cauza mai primeste 800.Alti 450 ii sunt retinuti automat din cont de catre o alta banca la care are un credit si in contul careia intra pensia respectiva.Din cei 350 ramasi,persoana,mai are o rata bancara la o alta banca,de 430.practic,a intrat in imposibilitate de plata.daca toate aceste banci,ar face ordin de poprire pe pensie,care este, insumat,maximul pe care Casa de Pensii il poate retine?Si daca nu este respectata limita legala,ce are de facut persoana in cauza?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ancamaria1000 , utilizator 00:21, 16 Septembrie 2015
Codul de procedura civila:
Art. 728 - Limitele urmăririi veniturilor bănești
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 și următoarele.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie alimentara bia24 bia24 banca poate pune propire pe pensia alimentara a copilului? (vezi toată discuția)
Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Retineri pensie Eva_56 Eva_56 Am un contract de leasing. Banca a hotarit sa ma ececute silit. Mi-a trimis poprire la casa de pensii dar si la banca unde am deschis un cont pentru a incasa ... (vezi toată discuția)