avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Am o probema, am lucrat la o firma de transport ca sofer profesionist, dupa o saptamana de lucru administratorul mi-a spus ca nu justufic 100 litri combustibil (eu eram platit la kilometri parcursi deci masina a consumat mai mult decat la un parcurs economic).
Am decis sa nu mai lucrez desi mi s-au dat curse in continuare.
Masina avea patul rupt dimineata ma trezeam foarte obosit si nu avea ventilatie ( nu avem pretentia sa functioneze aerul conditionat, macar ventilatia sa introducea aer proaspat din exterior, in cabina fiind o atmosfera ca in solar) am fost nevoit sa merg cu geamurile deschise la 35 de grade.
Cand am anuntat ca nu mai lucrez mi s-au imputat 100 litri motorina ca fiind furati de catre mine, un cauciuc de la remorca precum ca ar fi fost taiat, o zgarietura pe lateral, o deformare a rezervorului, sorbul de combustibil din rezervor.
Eu cand am urcat pe masina nu mi s-a predat masina cu un proces verbal de primire. Cand am circulat cu ea ma constatat ca prezinta niste defectiuni anterioare pe care le-am comunicat prin telefon sefului ( masina este fabricatie 2003 si are peste un milion de km la bord ) si are o uzura avansata.
Mi s-au cerut niste sume de bani ca sa mi se inchida contractul de munca pe care le-am refuzat deoarece eu nu am produs avarii masinii. Ulterior am aflat ca inaintea mea mai lucrasera niste soferi care au plecat tot dupa o saptamana si de asemenea au fost acuzati de producerea unor defectiuni la masina.
Am trimis demisia prin posta si nu mi-a fost acceptata fiindu-mi trimisa o notificare sa ma prezint la firma sa iau la cunostinta de avariile imputate. Am trimis o adresa prin care am anuntat ca nu am avariat masina si ca voi face plangere penala deoarece exista o practica sa se angajeze soferi pentru perioade scurte si nu sunt platiti inputanduli-se diverde avarii.
Nu am mai primi nici un raspuns dar dupa 30 de zile de la demisie am contractul de munca inca activ.

Ce pot face ca sa mi se inchida contractul de munca?

In cat timp mi se pot cere despagubiri in instanta? Desi nu am produs pagube si nu exista probe in acest sens.
Vreau sa mi se inchida acest contract de munca desi nu am fost platit pentru munca efectuata si mi s-au oprit banii drept compensatie pentru asa zisele pagube. ce as putea fece in acest sens ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 15 Septembrie 2015
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

2. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

3. Cererea de demisie trebuie facuta in dublu exemplar , care fie se va depune la angajator, fie se va trimite prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisia, neinregistrarea acesteia este reglementata ca fiind contraventie si sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. de catre ITM.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

4. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

5. La incetarea c.i.m., trebuie a solicite in scris angajatorului eliberarea urmatoarelor acte:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime in munca
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiaza de acesta.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

6. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu previz Lmihai56 Lmihai56 . Sunt medic rezident an 5 angajat la un spital municipal din provincie ,cu CIM(si anexe) perioada nedeterminata din 2010. urmarea concursului pe post la ... (vezi toată discuția)
Demisia AndreeaCretu AndreeaCretu Buna seara. Sunt sofer de tir. Luni mi-am dat demisia de la fostul loc de munca si tot in acceasi zi am incheiat un contract de munca cu o alta firma de ... (vezi toată discuția)
Demisie acordul partilor aviva aviva buna ziua,firma la care lucrez se va inchide lun viitoare pe 25,intre tim mi am gasit alt job,dar nu vor sa ma lase sa plec fara preaviz,mentionez ca preavizul ... (vezi toată discuția)