am o situatie mai deosebita si as avea nevioe de opinii
iata cum stau lucrurile, la societatea la care lucrez, un agent comercial, uneori mai desfasoara si alte activitati decat acelea prevazute in fisa postului, mai exact, ceea ce tine de partea mecanica si electrica a unor utilaje ce necesita reparatii
aceste lucruri se intampla cu acordul sau, insa problema consta in faptul ca angajatul nu vrea sa poarte echipament de protectie, mai exact bocanci din aceaia cu bombeu metalic, motivand ca sunt foarte grei si il dor picioarele
conducerea societatii vrea sa-l sanctioneze pe angajat in prima faza cu avertisment, si la urmatoarea abatere cu retinere din salariu
mie, acest aspect nu mi se pare corect si legal. ce ar trebui sa fac?
Sa va opuneti. Atata timp cat desfasoara activitati ce nu sunt incluse in atributiile sale, nu este facuta instruirea SSM pentru activitatile desfasurate...
da, m-am opus deja, dar mi s-a cerut o solutie de compromis, in genul unei decizii in care sa fie precizat ca in cazuri urgente, salariatii sub indrumarea personalului de specialitate pot efectua diverse lucrari usoare si sunt obligati sa poarte echipament de protectie, in caz de nerespectarea vor fi sanctionati
1. Se poate emite o astfel de decizie dar care trebuie sa contina si o completare a fisei postului cu aceste sarcini suplimentare.
2. Salariatul trebuie sa semneze de luare la cunostinta si, din acel moment, va trebui sa respecte prevederile sale.
3. Salariatul care se ocupa de protectia muncii trebuie sa-i faca instructajul de protectia muncii si sa-l puna sa semneze in fisa personala.
4. Daca dupa toate acestea nu respecta normele de SSM, poate fi sanctionat dar cu respectarea Codului muncii si a CCMUNN.
1. cat mai repede faceti o anexa la fisa postului cu atributiile pe parte mecanica si electrica pe care le efectueaza uneori.
2. angajatul sa semneze aceea anexa la fisa postului - treceti-i in aceea anexa si obligativitatea purtarii echipamentului individual de protectie acordat.
3. sa fie instruit pentru activitatile suplimentare desfasurate de catre lucratorul desemnat.
4. sa aiba analize medicale specifice pentru electricieni (audiograma, control ofta., EKG, glicemie) deci sa obtineti fisa cu aptitudinea pentru activitatile desfasurate;
5. acordati-i echipamentul de protectie pe semnatura, si sa declare ca-l va purta pentru activitatile pentru care i-a fost acordat.
Sa fiti acoperit de documente in cazul unui control sau reclamatii.
Si, apropo, ce calificare are aceasta persoana? Daca nu e electrician, cum desfasoara activitati de electrician sau mecani?
Electricienii trebuie sa aiba si autorizare interna dpdv al securitatii si sanatatii in munca, efectuata de lucratorul desemnat - cel cu protectia muncii.
Bocancii cu bombeu metalic il protejeaza doatr impotriva socurilor mecanice. daca lucreaza sub tensiune trebuie sa-i acordati echipamet de protectie electroizolant - incaltaminte, manusi electroizolante.