avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Infiintare PFA (fara venituri) in timpul CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Infiintare PFA (fara venituri) in timpul CCC

In momentul acesta sunt in CCC pana in luna martie 2016. Am nevoie insa sa infiintez un PFA acum dar care nu va avea venituri pana in luna aprilie 2016. (voi face un contract pe proiect cu plata la sfarsitul proiectului, in luna aprilie 2016) Asa ca PFA-ul trebuie doar sa existe ca forma juridica. Este posibil sa fac asta? Am inteles ca pentru a nu pierde CCC trebuie sa depun formularul 601. Trebuie sa fac asta si daca nu am venituri pe PFA? Ce trebuie sa fac exact pentru a nu pierde CCC dar a infiinta PFA acum.
Este destul de urgent.
Cel mai recent răspuns: amo44 , utilizator 09:14, 17 Septembrie 2015
1. - In timp ce sunteti in CCC si beneficiati de indemnziatia aferenta acestuia puteti avea activitate ca PFA dar veniturile sa nu depaseasca 3.000 lei pe an calendaristic.
- Adica de la data infiintarii PFA si pana la 31 decembrie sa nu obtineti mai mult de 3.000 lei.

2. In legatura cu formularul 601 intrebati un consultant financiar.
Referitor la Declaratia 601:
"În situaţia în care, contribuabilii nu se mai încadrează în niciuna dintre situaţiile prevăzute mai sus, sau se află în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) – c), pct. II, III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sunt asiguraţi în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii sau au calitatea de pensionari, vor depune la organul fiscal competent, o cerere de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale, în vederea scoaterii din evidenţa fiscală, formular 601 „Cerere de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale”.

Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde contribuabilul îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Cererea se completează în două exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia. Cererea se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, împreună cu documentele justificative care atestă dreptul contribuabilului de a solicita încetarea obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale. Data depunerii cererii este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Contribuabilul trebuie să bifeze în formularul 601, capitolul II „Date privind încetarea încadrării în categoriile de contribuabili la sistemul public de pensii”, situaţia de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale în care se încadrează şi să anexeze documentele justificative care atestă situaţia declarată."
[ link extern ] /
Multumesc pentru raspunsuri.
Din cele de mai sus inteleg ca atata timp cat nu o sa am venituri pe PFA in timpul CCC nu este necesara suspendarea lui si nici completarea formularului 601. Am inteles corect?

Adica doar infiintez PFA si la sfarsitul anului declar venituri si cheltuieli zero iar indemnizatia de CCC nu este afectata in nici un fel. Corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce formular depun la anaf daca am venituri din mai multe surse sub 12 salarii minime pe economie in 2018 (1900 lei) Epuree Epuree Cei care au venituri din mai multe surse, sub 12 salarii minime, si vrea sa plateasca doar CASS prin optiune, ce formular depune si unde bifeaza numai pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)
Profesiile libere: ce impozite si contributii sociale trebuie platite catre stat in 2014? Laura Ciobeica Laura Ciobeica \\"Veniturile din profesii libere, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, sunt venituri din activitati independente si cuprind veniturile ... (vezi toată discuția)