avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata datorie intretinere a fostului proprietar, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 CPC.
Ulterior am aflat ca fostul proprietar are datorii la intretinere de 6800 lei.
In luna august am gasit sa vand apartamentul si am solicit administratiei o adeverinta cu datoriile fostului proprietar fata de asociatie.
Acestia mi-au comunicat ca acesta datoreaza suma de 6800 lei si ca acestia s-au judecat cu fostul proprietar si ca este intocmit si un dosar de executare la un executor din oras.
Am solicitat acestora sa-mi elibereze o adeverinta precum apartamentul are datoriile platite, aceasta adeverinta fiindu-mi necesara la notar in vederea vanzarii apartamentului.
Acestia mi-a comunicat ca nu imi elibereaza pana nu achit datoria fostului proprietar.
Administratorul vine cu o lege 230/2007 art 20. care trateaza o situatie de instrainare a imobilelor.
Am preferat sa achit datoria fostului proprietar ca sa pot vinde apartamentul.
Mentionez ca executorul nu au inscris somatia de plata in cartea funciara.

Ma puteti ajuta va rog cum pot recupera suma platita in numele fostului proprietar? Ma pot indrepta impotriva asociatiei cu actiune in pretentii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CatalinCD , utilizator 18:22, 22 Septembrie 2015
Administratorul a precizat corect dispozitia care prevede
Drepturile şi obligaţiile proprietarilor
Art. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.


In conditiile in care debitul apartine debitorului executat,trebuie sa formulati actiune impotriva acestuia
Am citit dispozitiile art. 20, 50, 51 din lege.
Apreciez ca fiind o plata nedatorata facuta fata de asociatia de proprietari.
Avand in vedere ca eu am preluat apartamentul liber de orice fel de sarcini.

Intrebarea e cum recuperez eu banii?
@Ovidiu Mihai
Am precizat concret
In conditiile in care debitul apartine debitorului executat,trebuie sa formulati actiune impotriva acestuia

Trebuie sa formulati actiune in instanta de judecata,prin care sa solicitati instantei de judecata sa dispuna hotarare prin care ex proprietarul executat silit sa fie obligat sa va achite debitul acumulat la asociatia de proprietari
Multumesc mult pentru informatie. Nelamurirea mea era daca sa fac actiune impotriva asociatiei sau in regres impotriva fostului proprietar.
Ovidiu Mihai a scris:

Apreciez ca fiind o plata nedatorata facuta fata de asociatia de proprietari.
Avand in vedere ca eu am preluat apartamentul liber de orice fel de sarcini.


Atata timp cat ati considerat sa platiti de bunavoie debitul fostului proprietar catre asociatia de proprietari pentru a instraina apartamentul nu cred ca va veti mai recupera banii.

Nu v-a obligat nimeni sa ii platiti datoria fostului proprietar iar acesta poate veni cu acest argument in instanta. Ati achitat datoria in interesul dvs..
Instanta nu va admite actiunea impotriva debitorului sau asociatiei deoarece ar insemna ca oricine ar putea cumpara un drept litigios (o datorie) a altei persoane si apoi ptr plata datoriei l-ar da in judecata (sau ar obtine banii pe alte "cai").

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la licitatie? scolceag scolceag Am achizitionat un apartament prin intermediul executorului judecatoresc. Apartamentul a apartinut unei persoane care nu a mai putut si nici nu a mai vrut ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)