avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii asociatie de proprietari apartament in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita

Buna ziua,
Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o persoana de la executorul bancar urmand la randul lui sa-l revanda. Apartamentul respectiv a acumulat intre timp datorii fata de asociatie pe care adjudecatorul nu intentioneaza sa le achite in baza faptului ca imobilul a fost cumparat de la executor fara datorii. Acesta solicita in prezent de la asociatie o adresa scrisa in care sa se mentioneze ca apartamentul nu inregistreaza datorii restante, in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare.
Va rog sa ma sprijiniti cu o recomandare in ceea ce priveste recuperarea datoriilor restante aferente apartamentului in cauza si in sarcina cui revine achitarea acestora.
Mentionez ca asociatiei nu i s-a solicitat niciodata vreo adresa privind restantele la intretinere si nici nu a fost postat vreun anunt privind scoaterea la licitatie a apartamentului.
Va multumesc anticipat,
O zi buna !
Cel mai recent răspuns: ana68 , utilizator 16:47, 24 Ianuarie 2021
Si asociatia noastra a trecut prin asa ceva si asociatia a ramas cu restantele ap. executat .
roxana75 a scris:

imobilul a fost cumparat de la executor fara datorii.


Asociatia a eliberat executorului la cererea acestuia vreo adeverinta in care s-a precizat ca proprietarul executat nu avea datorii?

Daca asociatia nu a eliberat asa ceva atunci ii poate elibera noului proprietar o adeverinta in care sa fie inscrise restantele existente la data eliberarii adeverintei astfel incat prezumtivul cumparator sa isi dea sau nu acordul cu preluarea datoriilor.

Cel care a cumparat prin executare silita sa mearga la executor si sa ii solicite eliberarea unui document ca apartamentul a fost vandut fara datorii.

Proprietarii sa ii traga la raspundere pe cei care nu si-au indeplinit atributiile si au prejudiciat ceilalti proprietari prin neinstituirea privilegiului imobiliar in CF. Asa cumparatorul ar fi avut la cunostinta din extrasul de CF ptr informare ca apartamentul executat este suspus unei sarcini in CF.
Asociatia nu a eliberat nicio adeverinta privind restantele aferente apartamentului.
In sarcina cui revine instituirea privilegiului imobiliar in CF si in ce moment ar fi trebuit facut acest lucru ?
Multumesc
LEGEA nr. 230/2007privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Art. 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

[ link extern ]
Instituirea privilegiului imobiliar,conform disp art 51 L nr 230/2007 revine in exclusivitate presedintelui de asociatie
Asociatia de proprietari prin reprezentant legal detinea evidente care demonstrau fara echivoc ca apartamentul in discutie se inregistra cu sume cu titlu de restanta
Daca presedintele de asociatie ar fi avut interesul,in termenul legal prevazut ,ar fi trebuit sa aplice disp art 50 L nr 230/2007 respectiv actionarea in instanta a rau platnicului si automat si instituirea privilegiului imobiliar la ocpi
Instituirea privilegiului imobiliar la ocpi putea asigura netranzactionarea bunului imobil decat dupa achitarea integrala a debitului in evidenta
Daca asociatia instituia la timp privilegiul imobiliar ,atunci cand executorul a solicitat informare de carte funciara ar fi fost oficial informat ca asupra bunului imobil exista notata sarcina de catre creditorul asociatia de proprietari-suma care ar fi fost consemnata in caietul de sarcini a bunului imobil dedus executarii silite si dupa licitatia acestuia,executorul ar fi fost obligat sa remita asociatiei de proprietari c/v debit
Daca insa la ocpi asociatia de proprietari nu a notat privilegiul imobiliar,atunci debitul poate fi recuperat fie prin actiune separata de la cel executat -daca este solvabil,fie de la reprezentantii asociatiei de proprietari care in termen legal nu au inteles sa desfasoare acte si actiuni cu scopul recuperarii debitului in evidenta

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Datorii imobil adjudecat. Romică Stoica Romică Stoica In urma adjudecarii unui imobil prin executare silita au ramas de plata la asociatie 5 500 lei. Cine va achita aceste datorii? Temeiul legal? Astept ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)