Buna ziua!
Varog sa--mi spuneti si mie ce date ,referitoare la persoanele care locuiesc in bloc,trebuie sa figureze in cartea de imobil.
Este necesara si o copie de CI ?
Multumesc
Toate datele: cele din buletin(CI), calitatea(sot, sotie, fiu, fiica, chirias...), data in care s- a mutat, chiar si ocupatia-ceea ce mie nu mi se pare prea coser.
Nu e cosher de loc...:confused: Aceste carti de imobil au fost infiintate de comunisti pentru controlul si supravegherea populatiei.Ce ar mai dori sa scrieti in ele? contul bancar? numarul la pantof? cu cine ati votat? si mai ce?
Aceasta carte de imobil este o apucatura comunisto-securista care din pacate s-a perpetuat in unele orase.Oricum, nu ma poate obliga nimeni sa dau datele personale si sa fiu inscris intr-o astfel de carte de "urmarire"...:P
@eu.ro.lex pe cine certati? Ca ambele postari au fost in logica pe care tocmai ati expus-o.
Dar daca tot ati incriminat cartea de imobil eu zic ca e bine sa lamurim aici rolul ei actual (inca).
E adevarat ca forma ei s-a pastrat de pe timpul "comunisto-securistilor" in sensul ca mai pastreaza rubrica despre ocupatie si loc de munca. Asta era necesara atunci pentru ca proprietarul (ICRAL) si administratia putea sa faca sesizare la locul de munca al .....restantierilor pentru plata datoriilor. Si chiar se recuperau banii, pentru ca in acele vremi oamenii si institutiile erau mai mult responsabilizate.
In conditiile actuale cartea de imobil este necesara in relatia cu politia. Daca ar fi completata la timp si corect (poate mai putin ocupatia si locul de munca - rubrica devenita caduca in conditiile in care locul de munca este adeseori schimbat foarte des sau nu e...sau reprezentantii nu mai sunt responsabilizati in afara teritoriului de activitate), politia ar avea un instrument in plus de a monitoriza miscarea infractorilor.
Poate nu stiti cate cuiburi si cuibusoare isi fac infractorii prin blocuri unde cartea de imobil este ca si inexistenta, neactualizata, unde vecinii nu se baga si nu anunta..... unde comitetul nu are habar cine sunt asa-zisii chiriasi.
Nu e vorba de a sta la panda si a raporta la politie, neaparat, dar e vorba ca atunci cand vine politia si te intreaba de un individ, iti arata o poza, iti da un nume...sa fii in stare tu, reprezentant al asociatiei, sa poti da macar niste date sumare despre acel personaj, in cazul in care a stat in blocul tau.
Un om cinstit, proprietar sau chirias nu are a se teme de faptul ca datele lui de identitate sunt trecute in aceasta carte de imobil, care repet, este un instrument de legatura intre asociatii si politie si care nu e difuzabila in nicio alta parte.
Si acum va intreb eu pe Dv. Daca va duceti la un hotel in alt oras, intr-o statiune....vi se cere buletinul (cartea de identitate)? De ce credeti ca se intampla lucrul acesta? Tocmai pentru a fi monitorizata miscarea infractorilor. Nu are nimic si nimeni cu Dv. ca persoana cinstita, datele Dv. nu sunt interesante pentru nimeni, sunt ignorate, dar ele fac parte dintr-un sistem national de monitorizare din care se extrag numai datele importante pentru politie.
Si ne plangem ca politia "nu face nimic". Pai sa ajutam politia macar prin existenta si actualizarea mai atenta a cartii de imobil ca cine stie?.....poate contribuim in acest fel la prinderea vreunui infractor, la apucarea unui fir care ar duce la o retea de infractori etc.
In alta ordine de idei: corect se spune cusher. A nu fi cusher, se foloseste in argo mai mult la forma negativa, "a nu fi cusher", inseamna a "a nu fi corect". Termenul este imprumutat din limba idis, vorbita de evreii de la noi si are originea in interzicerea amestecului de carne cu smantana - cashrut, ceva similar postului religios de la noi. Pe google gasiti mai multa informatie, daca doriti.
Conform ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.97 din 14 iulie 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Art. 37. - (1) Organizarea activităţii de ţinere a evidenţei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin unităţile de poliţie.
(2) Cartea de imobil se întocmeşte şi se actualizează de către persoana anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociaţia de proprietari; în cazul asociaţiei de proprietari, responsabilul cărţii de imobil este, de regulă, administratorul sau un membru al comitetului executiv.
(3) Păstrarea, actualizarea şi utilizarea datelor din cartea de imobil de către persoana desemnată în acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv şi să o prezinte, la cerere, poliţiştilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se întocmeşte într-un singur exemplar, care se păstrează la responsabilul cărţii de imobil.
Art. 38. - (1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.
Exista si un cap de tabel ,care numai cuprinde si ocupatia.|
Daca imi schimb numele (de exemplu prin casatorie), trebuie sa anunt responsabilul cartii de imobil pentru a opera modificari? Daca prin absurd exista aceasta obligatie si eu nu am respectat-o, nerespectarea e sanctionabila in vreun fel?
Cartea de imobil
vldstf
Art. 39 din OUG 97/2005 republicata 2011 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani:
(1) Persoanele care isi ... (vezi toată discuția)
Carte de imobil
elena.k
responsabilul cartii de imobil refuza sa actualizeze cartea de imobil pe motiv ca trebuie sa ii las copii ale CI, CVC (avand CI, CVC in original in fata)
ce ... (vezi toată discuția)