avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducerea normei de lucru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducerea normei de lucru

Buna seara as dori sa stiu cine aproba reducerea normei de lucra pt gravide.Pana in momentul de fata am instiintat la locul de munca faptul ca sunt insarcinata .Ce trebuie sa fac mai departe?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:31, 19 Septembrie 2015
ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003
privind protecţia maternitatii la locurile de munca

ART. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare;
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligaţia sa îl efectueze după naştere, în cadrul concediului pentru sarcina şi lauzie cu durata totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condiţiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele prevăzute la lit. c)- ( gravida) pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lor şi/sau a fatului ori a copilului lor.
ART. 3
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)- ( gravida) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale

Angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de munca natura, gradul şi durata expunerii salariatelor gravide, în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii.
Evaluarea se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele se consemnează într-un rapoart scris.

ART. 6
(1) Angajatorii sunt obligaţi ca, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor.
(2) Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum şi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de către o salariata ca se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)- ( gravida) acesta are obligaţia sa înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de munca pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de munca vor verifica condiţiile de munca ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 9
În cazul în care o salariata se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c),( gravida) şi desfăşoară la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alaptarii, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.



Pentru reducerea normei de lucru trebuie sa prezentati angajatorului o recomandare scrisa primita de la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema risc maternal hoteaflorina hoteaflorina Buna, am si eu o problema , medicul ginecolog a zis ca sarcina mea este cu risc si a zis sa ma duc la medicina muncii ( de la firma la care lucrez ) pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediere ioana b ioana b daca o angajata este insarcinata poate sa fie data afara?gravida si-a anuntat sefi verbal dar nu si-a inregistrat declaratia in scris, iar angajatorul dupa o ... (vezi toată discuția)
Norma redusa munca gravide Monicaion20 Monicaion20 Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 sapt, vreau sa solicit o adev de la medicul de familie pentru reducerea programului de munca, de la 8 la 6 ore, deoarece ... (vezi toată discuția)