avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru mama
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru mama

Mama mea a trait cu tatal meu 20ani in concubinaj din care ultimii 6 casatoriti legitim. Au avut 9 copii. Nu a lucrat niciodata. Acum, LA 63 ani,plate beneficial de pensie de urmas ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 21 Septembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).


2. Concubinajul nu este recunoscut de lege ca fiind casatorie.

3. Daca mama dvs. nu indeplineste conditiile prevazute la art.86 din lege atunci nu poate beneficia de pensie de urmas.

4. - Poate sa beneficieze de ajutor social acordat de Primarie.
- Cititi pe:
[ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas 2moni 2moni Buna ziua, ma intereseaza de ce mama va beneficia doar pentru 6 luni de pensie de urmas asa cum i-au comunicat la CJP.Ea are 54 de ani si este casnica.Tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas? lolyy lolyy am 39 de ani. am fost casatorita 6 ani cu sotul meu care a fost pensionar. as dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas iulian20121971 iulian20121971 Buna seara! Mama mea a fost casatorita cu tatal meu vitreg doar 8 ani, iar 24 ani au convietuit. Dupa deces, mama mea a primit pensie de urmas doar 6 luni. ... (vezi toată discuția)