avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu executoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu executoriu

in baza unui contract autentic - incheiat la notarul public -judecatoria a admis incuviintarea executarii silite a debitorului, fara ca respectivul contract sa fi fost in prealabil investit cu formula executorie.
problema :actele de executare efectuate pana in prezent in baza asa-zisului titlu executoriu sunt nule sau pot fi validate de catre instanta competenta?
Cel mai recent răspuns: julixu , utilizator 20:14, 14 Octombrie 2005
cONTRACTUL AUTENTIC CONSTITUIE TITLU EXECUTORIU....
este adevarat ca potrivit art. 66 din Legea nr. 36 din 12 mai 1995 a notarilor publici si a activitatii notariale “ Actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii acesteia.”
totusi conform art. 376 alin. 1 Cod procedura civila : ’’Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege’’
probabil instantei de executare va valida actele de executare astfel efectuate, desi cred - parere personala - ca toate actele efectuate in baza unui titlu executoriu care nu a fost investit cu formula executorie sunt lovite de nulitate.
Contractul de imprumut autentificat la notar este TITLU EXECUTORIU. Investirea este necesara, asa cum de altfel spune si textul de lg. enuntat (art 376 cpc) pentru alte inscrisuri, care au nevoie de aceasta formalitate, pentr a DEVENI titluri executorii.
Deci actele de executare efectuate sunt bune si batute in cuie, din acest punct de vedere (ele pot fi atacate pentru alte motive, care se apreciaza in concret, pentru fiecare act in parte)
important este tocmai faptul ca aceasta formalitate de investire cu formula executorie este o prevedere imperativa a Codului de procedura civila.
iar incalcarea acestora duce automat la nulitatea absoluta a actelor procesuale sau procedurale.
de acord, textul este imperativ, dar asa cum de altfel se specifica in text, se aplica la acele inscrisuri care, pentru a deveni executorii, necesita investire. Asta nu inseamna ca toate inscrisurile, pentru a deveni executorii, necesita investirea cu formula executorie. Numai acelea corora nici un text de lege nu le confera caracterul de executoriu. Daca interpretarea ta ar fi corecta, ar insemna ca ar trebui investite cu fromula executorii chiar si hotaririle judecatoresti care sunt executorii in momentul pronuntarii, conform unei disp. legale ( ord. presedintiale, incheierile care dispun asigurarea de dovezi, p.v. de constatare al organului fiscal - ai vazut vreunul investit ?, etc, ).
Concluzie : inscrisurile despre care un text de lege mentioneaza ca sunt executorii, sau titlu executoriu (poate pe aceasta nuanta s-ar putea face o discutie) nu mai necesita investire, pentru a fi puse in executare prin executare silita.
De acord ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)
Recuperare creanta ciubotarudan ciubotarudan Am dat cu imprumut notarial 20.000 lei.Termenul a fost 25.04.2011. Cum pot sa-mi recuperez banii? In contract scrie ca :,,Prezentul act constituie titlu ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut sub semnatura privata intarit de un contract de ipoteca separat pentru garantarea acelui imprumut = titlu executoriu? G_A_F G_A_F Buna ziua, Datele spetei sunt urmatoarele: In fata notarului am semnat impreuna cu partea adversa un Contract de imprumut sub semnatura privata ... (vezi toată discuția)