avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta somaj, refuz eliberare ANAF
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta somaj, refuz eliberare ANAF

Am nevoie de o adeverinta de la fisc pentru a-mi putea inregistra dosarul la somaj.Am detinut un PFA unde nu mai am venituri de mai bine de un 5ani (este radiata)dar am restante la plata CAS (s-a solicitat retroactiv...) pentru acesta, ANAF , nu imi elibereaza acea adeverinta din care sa reiese ca nu am nici un venit,pentru a beneficia de somaj!

am citit ce scria d-nul tudorvaleriu intr-o postare din 2013:
" - De aici reiese ca plata impozitului restant nu are legatura cu indemnizatia de somaj.
- Nu exista prevedere legala conform careia Adm. fiscala sa nu va elibereze adeverinta pentru somaj din cauza neplatii unor impozite."

M-am adresat de doua ori ANAF-ului si nu -mi elibereaza adeverinta pana nu incep sa platesc esalonat acea datorie .
Daca nu sunt prevederi legale care sa le permita refuzul ,atunci ce pot sa fac ,din punct de vedere legal ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 30 Septembrie 2015
Adm. Fin. trebuie sa va elibereze adeverinta, chiar daca figurati cu datorii la bugetul de stat. Depuneti o cerere si solicitati sa va dea un raspuns in scris ca nu va elibereaza adeverinta si care este baza legala a refuzului.

O alta modalitate ar fi promovarea unei actiuni in justitie , insa aceasta modalitate este de durata.
Am sa procedez asa,dar nu se vor indrepta impotriva mea sa imi trimita titlul executoriu pentru suma datorata?!
Multumesc!
Exista si aceasta posibilitate.
Exista un termen de prescriptie , acestor datorii( neplata CAS)?!
Codul de procedura fiscala
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.


Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Alte discuții în legătură

Datorii la anaf stirbuviorel stirbuviorel Daca ai datorii la anaf in cat timp se pot prescrie,daca se prescriu? (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie datoria? Ana_38 Ana_38 Am primit de la finante o decizie referitoare la obligatii de plata - 2 lei. M-am dus sa o platesc , dar am aflat ca aceasta suma reprezinta doar dobanda ... (vezi toată discuția)
Limite control anaf LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pana la ce data in urma poate efectua un control ANAF? Poate controla, in 2015, activitatea din anii 2007 si 2008?Multumesc! (vezi toată discuția)