avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Condamnare conducerea unui vehicul sub influenţa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Condamnare conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP)

Ora estimata: 09:00
Complet: P3COMPLET CONTINUITATE
Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin.(1) Cod penal cu aplic. art. 396 alin.(10) C. pr. penală condamnă pe inculpatul X, fără antecedente penale, la o pedeapsă de 10 (zece) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În baza art. 93 alin. (1) Cod penal obligă inculpatul X ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune. În baza art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul X va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul S.C. Y S.A. sau S.C. Z S.A. pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În baza art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului X asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal. În baza art. 274 alin.(1) Cod procedură penală obligă pe inc. X la plata către stat a sumei de 400 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cauză, din care suma de 300 de lei aferentă fazei de urmărire penală şi respectiv suma de 100 de lei aferentă fazei de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.09.2015.
Document: Hotarâre 2015 24.09.2015

Buna ziua ! Va rog sa imi detaliati hotararea luata :
- Ce se intampla cu permisul de conducere ?
- Evenimentul s-a produs acum 1 an si 2 luni , se i-a in considerare si acest fapt ?
- In cat timp se va sterge fapta de pe cazier ?
- Ce inseamna acest termen de 2 ani sub supraveghere ?
- Va trebuie sa fac vreo cerere de reabilitare catre politie ( din auzite ) ?
- Unde si in cat timp voi putea plati acesti bani (400 lei ) ? cheltuieli judecata
- Aceasta munca in folosul comunitatii cum se va realiza , avand in vedere faptul ca eu lucrez zi de zi ?

Mentionez ca sunt la primul incident de acest fel si nu cunosc niciun detaliu .
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:01, 23 Mai 2017
In ordine:

1. Permisul de conducere se anuleaza.
2. Nu
3. Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
4. Exact obligatiile stabilite prin sentinta de condamnare.
5. Da
6. Puteti plati cu sentinta la finante.
7. munca in folosul comunitatii se presteaza in timpul liber, in limita a 2 ore/zi.

Mai multe detalii veti afla la Serviciul de probatiune.
Salut.
Ceea ce pot să vă spun este că vă recomand fie lecturarea articolelor din codul penal și de procedură penală la care face trimitere dispozitivul instanței (cel transcris de dv aici) fie consultarea unui avocat.
Până atunci, cu titlu de exemplu, în dispozitiv v-a fost atrasă atenția asupra dispozițiilor art. 96 Cod penal.
Iată ce spune art. 96 Cod penal:
Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(2) Dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
(3) Dacă pedeapsa amenzii care a însoţit pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62 nu a fost executată şi a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii potrivit art. 63 alin. (2) sau art. 64 alin. (5) şi alin. (6), instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, la care se adaugă pedeapsa închisorii care a înlocuit amenda.
(4) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(5) Pedeapsa principală pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.
(6) Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, în cazul revocării, dispoziţiile alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) se aplică în mod corespunzător.
Permisul daca se anuleaza , dupa cat timp voi putea sa obtin altul ?
- Va trebui sa fac scoala de soferi din nou si sa dau ambele probe , atat teoretic cat si practic ?
- Puteti sa imi explicati mai exact ce inseamna aceste doua perioade , fiecare in parte :10 luni cu suspendare si cei 2 ani de supraveghere , cu exactitate ?
- Aceasta hotarare imi va afecta locul de munca actual sau viitoarele locuri de munca ?
- Pe ce perioada va trebuie sa muncesc cele 60 de zile in folosul comunitatii ? Exista o limita ?
- In cat timp voi putea "scapa" definitiv de aceasta "pata" ?
Permisul de conducere a fost anulat , poate fi redobandit in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.


Conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18
"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."



[Editat art.93: Inutil utilizatorului. Instanta a dispus prin dispozitiv masurile si obligatiile]
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2015
Admin, administrator
Buna ziua am si eu cateva intrebari am primit o condamnare la amenda penala .
1. Amenda penala cat timp se vede in cazier si daca exista atasat amenzi si vreun termen de supraveghere ?
2. Permisul se anuleaza sau se suspenda in cazul amenzi penale ?
3.In caz de anulare trebuie sa fac vreo cerere la Politie pentru anulare lui ?
4.Eu am platit amenda penala toata odata dupa ce a ramas definitiva am depus chitanta plus cerere la judecatorie alte cereri sau acte mai trebuie depuse ce mai am de facut in continuare ?
In sentinta nu scrie nimic de anularea permisului .

Ora estimata: 08:30
Complet: PENAL 1 - AP
Tip solutie:
Solutia pe scurt: În baza art. art. 336 alin 1, cu aplicarea art. 61 alin. 4 lit. c C.pen. şi art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul TUDORACHE ŞTEFAN-VLAD, cuantum de 4.050 de lei (sumă rezultată din înmulţirea unui nr. de 135 de zile –amendă cu suma de 30 de lei corespunzătoare unei zile- amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului (faptă din 06.09.2016). Atrage atentia asupra dispozitiilor art. 63 C. pen., respectiv, dacă persoana condamnată, cu rea-credinta, nu execută pedeapsa amenzii stabilită prin prezenta (în cuantum de 4050 lei), numărul zilelor-amendă se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen., obligă pe inculpat la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.03.2017.
Document: Hotarâre 657/2017 22.03.2017

Va rog daca sunteti amabili ce trebuie sa mai fac in continuare ca sa imi recuperez permisul si sa scap de cazier multumesc frumos o zi buna .

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier Tasnádi Tasnádi Mă interesează am fost condamnat la3 ani cususpendare cînd o să am cazierul curat??????? pedeapsa3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal art.336 ContSters463477 ContSters463477 Buna ziua,Domnule avocat am o alcoolemie foarte mare in sange de 2.10 pot obtine amanarea aplicarii pedepsei ? fara accident nimic doar am fost oprit. (vezi toată discuția)
Risc sa fiu privat de libertate? MihaelaPostica MihaelaPostica Sunt in termen de probatiune pe 3 ani..o luna in urma am incalcat legea si mi-a fost deschis alt proces pe numele meu..risc sa fiu privat de libertate sau nu (vezi toată discuția)