buna.
va voi povestii pe scurt povestea mea.
de la varsta de 8 ani, tatal meu a plecat in alta tara pentru a lucra. a avut un post de director intro fabrica, salar mare ( anul 1996, in jur de 1000dm ). el a provenit dintro familie saraca care nu i-a oferit nimic. la inceput venea lunar acasa. am trait o viata luxoasa, dar cu sacrificiul ca tatal meu era plecat tot timpul. cand am inceput sa mergem in concedii in afara tarii, el cauta mereu scuze ca este foarte ocupat cu serviciul, odata ce au inaintat anii eu deja avand 14-15 ani tatal meu a inceput sa vina lunar sau la 2 luni, dar era mai rece, au inceput si certuri intre parintii mei, intrebari de ce nu ne duce la el sa locuim impreuna mama mea il banuia ca are o alta relatie si un copil... iar treptat treptat parintii mei s-au indepartat unul de celalalt. relatia mea cu tatal meu era foarte buna, ma suna zilnic si de cateva ori pe zi, imi dadea bani de buzunar cand venea in tara, pe langa ce ii lasa mamei mele pentru cheltuielile zilnice. imi facea mereu promisiuni ca la 18 ani imi va cumpara masina, si ca vom realiza multe impreuna cand voi creste. ( el schimba odata la 1-2 ani masina, tot timpul noua, doar marca ford si bmw noi platite cu banii cash nu leasing ). la majoratul meu nu a venit acasa, fiind in mai, el a venit abia in decembrie acasa, unde mi-a adus un cadou un ceas omega, cu tot cu bon 2700E, probabil in loc de masina. pana la 23 de ani apoi a mai venit tot mai rar odata la cateva luni, venea pana acasa ma lua cu masina si ieseam umpic prin oras sau mergeam pana la bunici, parintii lui in vizita si cam atata era vizita si pleca inapoi in tara unde se "stabilise" , tin sa mentionez ca de la vreo 17 ani el nu ne-a mai dat bani lunar pentru intretinere, doar asa cand venea acasa imi arunca cativa bani pt cheltuieli, adica 100-200E. asta odata la 2-3 luni.
eu la un moment dat de-a lungul anilor am aflat de el detalii defapt care e situatia lui ( de prin 1998 el deja era cu o femeie in tara respectiva si traia in paralel si cu mama mea si cu respectiva, iar noua ne spunea ca munceste din greu pt noi, iar din 2000 sau 2001 are o fiica, pe care am gasito pe facebook, unde am vazut poze cu ei impreuna...) e posibil ca e sa stie de mine sau nu. nu stiu.
tatal meu de fiecare data cand a mai venit sa ma vada spunea ca e foarte ocupat dar va face cumva sa fie bine sa merg sa il vizitez, bine-nteles minciuni, iar eu nu i-am zis nimic niciodata doar l-am aprobat. din anul 2011 tatal meu nu m-a mai vizitat, pana acum am reusit sa vorbesc cu el de 5 ori maxim la telefon, i-am trimis multe mesaje dar nu mi-a raspuns, doar o singura data m-a mai sunat de pe un alt numar de telefon si mi-a zis ca vorbim pe nr acela. in 2012 mi-a trimis prin western union suma de 250E, atat doar pana in momentul de fata.
in anul 2010 mama mea a facut desfacere de casatorie si a revenit la numele de fata, din motive ca el ne-a parasit. ea acuma sta in concubinaj cu altcineva de unde a reiesit un copil care acum are 4 ani. ma inteleg bine cu ei, momentan ei locuiesc cu mine in apartamentul parintilor mei ( apartament care este proprietate comuna mama si tatal meu ).
sper ca ati inteles din ce v-am povestit situatia mea.
nu l-am sunat pe tatal meu, doar i-am trimis sms-uri, dar nu-mi raspunde.
vreau sa ma ajutati va rog frumos sa-mi spuneti.
1. ce se intampla cu acest apartament? ce drepturi mai are asupra apartamentului, din moment ce el nu a mai calcat in el de vreo 9 ani.
2. daca vine la un moment dat si doreste el sa faca partaj ( mama nu a cerut partaj la desfacerea casatoriei, iar decizia a venit la domiciliul unde locuiesc eu, deci el stie sau nu stie, oricum nu il intereseaza din cate observ) din moment ce e co-proprietar ma gandesc ca poate, dar nu exista nici o clauza care sa-i interzica acest lucru? nu vreau sincer sa ma trezesc in strada dupa atatia ani de suferinta. din toate minciunile astea ce mi le-a aruncat in 20 de ani de cand a plecat, macar apartamentul sa-mi ramana mie, mama mea este de acord ca la un moment dat cand ea isi face o casa cu concubinul ei sa-mi cedeze partea ei.
3. nu stiu unde lucreaza tatal meu, sau ce face in momentul de fata, cum as putea afla? el este stabilit in ungaria, are dubla cetatenie, sau poate a renuntat la cea romana nu stiu sincer.
4. avand in vedere ca el are o fiica de 14-15 ani si in timp ce era casatorit cu mama mea era defapt locuia in alta tara cu o alta femeie, ce inseamna asta ? din punct de vedere juridic a fost legal ce a facut el?
5. ce drepturi am eu ca fiu? am 27 de ani acum, iar el de 10 ani inafara ca mi-a dat bani sa-mi platesc facultatea si cate 100-200euro odata la 2-3 luni nu a mai facut pentru mine.
6. am gasit pe facebook femeia cu care traieste, spre norocul meu respectiva are poza cu el si ea in poza de profil. am vazut ca are domiciliul in germania, munchen, iar sora mea vitrega stiu ca este la scoala in ungaria, nu prea inteleg ce este acolo. l-am cautat pe internet pe tatal meu dar nu am gasit nimic.
7. cum pot afla ce proprietati detine sau situatia lui financiara?
8. dupa toata povestea asta cum stau din punct de vedere juridic? ce pot face? vreau sa raman cu apartamentul in care am crescut, si imi vreau drepturile de la tatal meu. eu de multe ori nu am avut bani sa-mi cumpar o haina, dar am gasit poze cu el si sora mea vitrega ca in fiecare an merg in concediu prin diferite tari... nu mi se pare corect asta...
9. consider ca m-a abandonat, faptul ca a venit "acasa" adica pana in fata blocului si statea cu mine 2-3 ore, asta odata la 2-3-4luni nu arata ca m-a respectat ca si fiu, iar de 4 ani nu da un telefon sau un amarat de sms. sunt foarte dezamagit. am avut de-a lungul anilor doar de suferit din cauza asta.
va multumesc celor care ati citit problema mea si va rog sa ma sfatuiti ce este de facut din punct de vedere legal si ce drepturi am, nu sunt minor, stiu ca am 27 de ani, dar ma gandesc ca am de primit niste explicatii din partea lui.
Cel mai recent răspuns:
IMicro Bucuresti , Consilier juridic
16:24, 30 Septembrie 2015