avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comune

]parintii mei s-au despartit cand eu aveam 2 ani si jumatate iar fratele meu 1 jumatate.in urma divortului eu cu fratele meu am ramas in custodia mamei,la fel si apartamentul dat de stat de la fabrica de confectii unde lucra tatal meu. dupa cativa ani mai exact cand eu aveam 8-9 ani mama mea s-a recasatorit.de fapt a trait in concubinaj cu un barbat,in urma acestei relatii rezultand cand eu aveam 14 ani un copil.atunci ca sa-l poate recunoaste pe fratele meu mama si barbatul acela s-au casatorit.mentionez ca acest barbat cand a inceput sa traiasca cu mama mea nu avea nici un imiobil in proprietate nimic,locuia cu chirie la o doamna mai in varsta. mama mea si barbatul acela au cumparat apartamentul acela in care locuiam noi si care ramasese mamei ca urmare a hotararii judecatoresti de incredintare a noastra( spre crestere si educare) dar noi nu am figurat in acele acte niciodata. este ceva legal?in 2003 mama si tatal meu vitreg au vandut acel apartament si au cumparat o casa in ale carei acte apar ca unici proprietari apar doar ei doi.in 2006 ei au divortat de comun acord.fratiorul meu vitreg a fost incredintat de instanta judecatoreasca mamei mele spre crestere si educare.fostul ei sot a actionat-o in judecata pe mama mea pt partaj.putem noi sa ne ridicam cu o actiune in pretentii impotriva lor avand in vedere ca acea casa care face obiectul principal al partajului a fost cumparata din banii obtinuti pe apartamentul acela care a ramas mamei mele in urma divortului cu tatal nostru biologic cand am fost incredintati de instanta judecatoreasca dansei.se mai poate face ceva? va multumesc
Recunoasterea copilului din afara casatoriei putea sa se fi facut fara a exista o oficiere a relatiei de cuplu prin casatoriei , adica in orice moment al relatiei de concubinaj....

Sumele de bani cu care a fost cumparat bunul pot fi sustinute de orice mijloc de proba , incat sa existe o calificare corecta a bunului :propriu , sau comun.

avand in vedere ca acea casa care face obiectul principal al partajului a fost cumparata din banii obtinuti pe apartamentul acela care a ramas mamei mele in urma divortului cu tatal nostru biologic cand am fost incredintati de instanta judecatoreasca dansei.se mai poate face ceva?

Pretul a fost facut prin instrainarea unui bun al mamei , deci , in urma dovedirii acestui fapt , bunul e propriu , si nu va face parte din masa bunurilor comune partajabile.

Pretul a fost platit in integralitate din aceasta suma de bani obtinuta din instrainarea bunului provenit dupa divortul mamei ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
silvora a scris:

apartamentul dat de stat de la fabrica de confectii unde lucra tatal meu...
mama mea si barbatul acela au cumparat apartamentul acela in care locuiam noi si care ramasese mamei ca urmare a hotararii judecatoresti de incredintare a noastra( spre crestere si educare) dar noi nu am figurat in acele acte niciodata. este ceva legal?
in 2003 mama si tatal meu vitreg au vandut acel apartament si au cumparat o casa in ale carei acte apar ca unici proprietari apar doar ei doi.
in 2006 ei au divortat de comun acord...
fostul ei sot a actionat-o in judecata pe mama mea pt partaj.
putem noi sa ne ridicam cu o actiune in pretentii impotriva lor ...?


La momentul divortului mamei dvs. de tatal dvs. apartamentul "dat de la fabrica" nu era in proprietatea parintilor dvs. ci numai in folosinta lor (cu chirie la stat), nu-i asa?
Adica mamei i s-a acordat prin hotarare beneficiul contractului de inchiriere.
Sau cel putin asta rezulta din ceea ce spuneti mai departe cand aratati ca mama si al doilea ei sot au cumparat apartamentul acela.
Daca ar fi fost deja proprietatea mamei, atunci nu aveau ce sa mai cumpere.
Daca data actului de cumparare se situeaza in timpul casatoriei mamei cu tatal vitreg atunci bunul acesta a fost un bun comun al lor (nu ne mai intereseaza care fabrica si cui l-a dat).
Daca a fost un bun comun, atunci si al doilea ap. este tot un bun comun.
Dvs. (copiii) puteti ridica pretentii numai in masura in care ati contribuit cu bani la cumparare. (dar ma indoiesc ca in perioada aceea ati primit vreo mostenire ori altele asemenea astfel incat sa fi avut bani personali, altii decat cei dati de mama pentru suc si prajituri)
da,dar apartamentul acela era practic inchiriat de la stat,ei,mama si tatal vitreg l-au cumparat impreuna apoi la un pret redus.trebuiau sa ne treaca si noi pe contract sau nu era necesar/?
Asa cum am banuit, primul apartament a fost cumparat impreuna de mama si tatal vitreg (= bun comun al sotilor), iar apoi l-au vandut si au cumparat impreuna un alt apartament care este tot bunul lor comun.
Partajul se va face intre mama si tatal vitreg in functie de contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor comune.

Dvs. (copiii) nu aveati de ce sa fi fost trecuti in contract, pentru simpul fapt ca erati/sunteti copiii mamei. Copiii nu au nici un drept asupra bunurilor parintilor lor, atata vreme cat parintii traiesc. Dupa decesul parintelui/parintilor, copiii au drept de mostenire. Dvs veti veni la mostenirea mamei si a tatalui dvs. (nu si cel vitreg). Pana atunci nu aveti ce pretentii sa emiteti asupra bunurilor lor.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Dumneavoastra si fratele nu aveti nicun drept cu privire la acest imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori si eu cateva sfaturi :) luminisiumbre luminisiumbre Buna ziua,iata problema mea: 1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in ... (vezi toată discuția)
Ce drept de mostenire am ?? ContSters101708 ContSters101708 As dori sa stiu ce drept de mostenire am la casa parintilor mei. Cand aveam varsta de 5 ani parinti mei sau despartit, au divortat, tata a ramas in casa, ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare -cumparare alin2 alin2 Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul ... (vezi toată discuția)