avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vinzare -cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vinzare -cumparare

Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul respectiv( parinti decedati). Mama este recasatorita, tatal vitreg aceeasi situatie mostenitor in urma taxei de succesiune. Ambele proprietati sunt dobindite in timpul casatoriei. Mama detine o alta proprietate(apartament) rezultat in urma divortului cu tatal meu, eu fiind minor tata a cedat apartamentul in favoarea mea, dar mentionez ca este cumparat de la stat in timpul casatoriei cu tatal vitreg#-o. Tatal vitreg are un copil din casatoria anterioara,problema este tatal vitreg vrea sa-mi faca act de vinzare cumparare pe casa lui si ma tot inebuneste sa fac act de vinzare si pe respectivele 2 proprietatii detinute de mama deoarece spune el in urma decesului unuia dintre parintii fratele vitreg are drepturi egale cu mine la proprietatile mamei. Imi puteti spune va rog care sunt drepturile fratelui vitreg in aceasta situatie si ce ma sfatuiti sa fac. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Salageanu Elena , Avocat 16:14, 20 Decembrie 2009
buna ziua,

copilul din alta casatorie (doar al sotului) are drepturi la mostenirea mamei vitrege doar daca aceasta l-a adoptat, nu prin simplul fapt al casatoriei cu tatal acestuia. In lipsa unei adoptii, bunurile mamei dvs. se vor imparti, in cazul unui deces, intre dvs ca fiu si sotul supravietuitor, daca acesta nu va deceda inainte.

va recomand sa consultati un avocat, informatiile transmise de dumneavoastra sunt oarecum ambigue

Nu aveti de unde sti care moare primul, adica sotul mamei sau mama.Teoretic , fratele vitreg nu are dreptul la succesiune mamei dvs, insa daca mama dvs moare prima, o mosteneste si sotul supravietuitor, iar pe acesta il mosteneste copilul sau , astfel, o parte a proprietatilor mamei dvs ajung la fratele dvs vitreg.Daca moare tatal vitreg primul, mama dvs si cu fratele vitreg il vor mosteni...Astfel, aceste lucruri fiind la voia sortii, este mai bine sa va rezolvati lucrurile cat sunt in viata si sa nu asteptati sa se complice lucrurile.
Va multumesc pt. raspunsurile dumneavoastra. Tatal vitreg are dreptul la mostenirea mamei care este dobindita prin taxa taxa de succesiune? Dar la apartament care este dobindit prin hotarire judecatoreasca(in urma divortului), dar este cumparat in timpul casatoriei lor?
Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirea sotului decedat, indiferent de unde provin bunurile.Nu confundati dr la succesiune cu situatia cominitatii de bunuri a sotilor, si anume pentru bunul imobil cumparat in timpul casatoriei, sotul supravietuitor are propriul drept de proprietate de 1/2 din bun , iar la cealalta 1/2 vine ca mostenitor alaturi de alti mostenitori..(daca este cazul)(un exemplu, situatiile difera de la caz la caz)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)
Referitor succesiune cu frati vitregi PODO PODO Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Mama mea s-a recastorit , eu fiind singura fiica, tatal meu vitreg avea 3 copii din casatoria anterioara. Mama mea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)