avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Ma aflu in urmatoarea situatie.In 2004 am luat un credit de nevoi personale cu scadenta in 2007. Deoarece nu plateam ratele la timp in 2008 banca cesioneaza debitul catre EOS. Am mai primitit de la acestia tot felul de telefoane,scrisori,dar stiu sigur ca in ultimii 3 ani nu am primit niciodata o recomandata cu confirmare de primire si nu am recunoscut debitul si nu am facut nici o plata . Acum 2 zile ma pomenesc cu o somatie de plata de la un executor judecatoresc prin care mi-au adus la cunostiinta ca s-a inceput procedura de executare impotriva mea si au trimis catre servici sa se faca poprirea a 1/3 din venit. La dosarul de executare se afla 2 recomandate catre mine dar nu scrie ca eu am semnat de primire ci le-a lasat in cutia de scrisori. Totodata am gasit la dosarul de executare si incuviintarea instantei sect 6 . Am urmatoarea intrebare: cele 2 recomandate expediate la adresa mea chiar daca eu nu am semnat de primire si scrie ca au fost lasate la cutia postala pot constitui motiv de intrerupere a presciptiei? Si sa curga un nou termen de presctiptie? De la trimiterea acelor 2 scrisori au trecut 4 luni si am primit somatie de la executor ca s-a inceput executarea. Va rog mult sa-mi spuneti ce sanse am? Totusi din 2008 pina acum nu m-au executat....nu au facut nici un act catre mine..in afara acelor telefoane si amenintari. Acum executorul imi spune ca acele 2 notificari intrerup precriptia si mai bine sa platesc. B a mai mult...imi imputa un debit. Fara sa-mi spuna cum s-a ajuns la acea suma...Va rog astept un sfat. Multumesc .
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
marusca, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:38, 9 Octombrie 2015
Cele 2 somatii la care faceti referire,au intrerupt termenul de prescriptie

O prietena imi sesizeaza o alta problema: a facut un credit in 2003 cu scadenta in 2006. Din cauza restantelor banca din 2007 nu a mai achitat nimic.Acum a primit o notificare de la EOS prin care ii spun ca datoreaza un debit principal de 1900 ron + 1400 ron penalizari.Creditul a fost facut la BCR dar fara ca in contractul de credit sa fie facuta vreo mentiune despre cesiune. EOS spune ca BCR asigurari s-a subrogat in drepturile lui BCR care la rindul ei a vindut creanta catre un IFN si apoi catre EOS. BCR in contractul de credit nu mentioneaza nimic de cesiune...asa cum scrie in contractul meu:'' banca poate cesiona catre terti,in tot sau in parte''...Ce parere aveti despre aceasta situatie?Era obligatorie mentiunii ca banca poate cesiona catee terti chiar daca banca nu e obligata sa anunte cind face acesta cesiune.
Banca nu este obligata sa anunte debitorul cand se face cesiunea,tocmai pentru a-si proteja interesele
Daca debitorul este atentionat,exista riscul ca acesta sa desfasoare demersuri pentru invocarea fictiva a starii de insolvabilitate
Va multumeesc pt raspuns.Totusi am o nelamurire. Termenul general de prescriptie e de 3 ani. Timp suficient pt ca credittorul sa inceapa executarea. Eu interpretez astfel: cele 2 somatii trimise prin executor judecatoresc dupa 7 ani nu pot fi considerate ca motive pentru intreruperea prescriptiei ,prin punerea in intiriziere. Ele intrerupeau prescriptia daca erau trimise inauntrul termenului de 3 ani de prescriptie ....Pentru ca tocmai asta e ratiunea intreruperii... ori creditorul intreprinde acte pt a incepe executarea ori debitorul face un act de recunoastere a datoriei.Din moment ce termenul general de prescriptie s-a implinit orice demers facut de creditor nu mai are forta executorie. Ca si cesiunea de creanta,ea nu intrerupe prescriptia...''efectul principal al cesiunii de creanţă este transmiterea dreptului de creanţă de la cedent la cesionar, iar cesionarul dobândeşte dreptul ce a aparţinut cedentului, nimic mai mult sau mai puţin. Astfel, prescripţia extinctivă a dreptului la acţiunea în realizarea creanţei se produce în termenul şi condiţiile prevăzute pentru cedent.” Gresesc ca rationament? Nu sint de specialitate...
Nu greșiți deloc :)
Faceți contestatie la executare în termen de 15 zile de când ați aflat de executare și invocați împlinirea termenului de.prescripție.

Alte discuții în legătură

Buna seara am fost executat silit de bt, mi se retine din salariu, ... aetnip aetnip Buna seara am fost executat silit de BT, mi se retine din salariu, dar de un an ma tot suna cei de la EOS si -mi spun ca mi-a fost cesionata creanta si imi ... (vezi toată discuția)
Problema cu o firma de recuperare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua. Sa va spun \"mica\" poveste. Sora mea a facut acum multi ani un credit si dupa aceea,pana in 2008 a facut cateva refinantari,ultima fiind la ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit din 2004 preluat de firma de recuperare cerber16v cerber16v Buna Ziua. Am avut un imprumut din 2004, am platit o mare parte din el , si la un moment dat nu am mai platit. Banca mi-a crescut dobanda timp de trei ani. ... (vezi toată discuția)