In luna Mai am primit hotararea definitiva de la instanta. Am facut cerere de revizuire. Termenul de 6 luni la CEDO curge de la prima hotarare definitiva a instantei, sau trebuie sa astept hotararea definitiva de la cererea de revizuire a instantei?
Am intrebat, deoarece in regulamentul CEDO spune ca CEDO admite doar daca am strabatut toate caile de atac la instantele interne, si la prima instanta, mi-a respins plangerea ca nefondata, dar am atacat cu o cerere de revizuire. Pana la urma, de cand trebuie sa depun plangerea la CEDO?
NU așteptați finalizarea revizuirii și hotărârea pronunțată în această cale, deoarece termenul de 6 luni nu se raportează la o astfel de cale de atac ci la căile ordinare.
Aveți, în vedere, deci, procesul care include căile uzuale, ordinare, nu revizuirea sau contestația în anulare.
Inca o intrebare. Termenul de 6 luni curge de la data ultimei sedinta de judecata sau, curge de cand am primit hotararea judecatoreasca? Se ia in calcul copia postala a plicului cu data cand am primit hotararea judecatoreasca?
Dupa ce am primit hotararea judecatoreasca, citind hotararea judecatoreasca, am vazut ca judecatorul mi-a incalcat anumite drepturi, nu a respectat anumite art. din C.p.p. Pe un inteles total, am constatat ca judecatorul nu s-a supus legii si nu a fost impartial.
De aici eu consider ca plangerea la CEDO se face doar in termen de 6 luni de cand am primit hotararea judecatoreasca, nu de la data ultimei zile de judecata.
Dacă hotărârea judecătorească, potrivit legii, nu se comunică, termenul curge de la data motivării acesteia - dată la care aplicantul, dând dovadă de diligențe, ar fi putut intra în posesia acesteia.
Dacă potrivit legii, hotărârea se comunică, data curge de la comuinicarea sa - data poștei.
Referitor prin a face dovada primirii hotararii judecatoresti prin posta, cum se procedeaza ca dovada ca am primit hotararea judecatoreasca prin posta? As vrea sa imi raspundeti la raspunsurile date de mine mai jos:
a) Fac copie de pe plicul postal (fata-verso), si CEDO vede datra postei.
b) Merg la posta si solicit o adeverinta din care sa rezulte ca am primit plicul la data de...... Adeverinta aceasta o voi trimite la CEDO.
In cazul in care raspunsul ar fi de la litera A, cum procedez cu dovedirea mai clara, avand in vedere ca factorul postal cand a aplicat stampila, a aplicat-o rapid, existand pe plic lipsa de o intelegere clara a datei postale.
Nu văd nici o problemă în a fotocopia un plic, este mult mai simplu decât deplararea la Poștă...etc. Evident, dacă nu este lizibilă, va trebui să faceți demersurile arătate.
În legătură cu explicațiile pe care le veți da, procedați cum doriți, cu condiția să fiți convingător.