avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de crestere a copilului

Buna seara! As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva...va rog frumos. Sunt insarcinata in aproape 6 luni..data probabila a nasterii este 21 ianuarie 2016. In ultimele 12 luni anterioare nastwrii copiilului...am fost in somaj timp de 6 luni din luna noiembrie 2013-11mai 2015...pe 3 iunie m-am angajat pana la data de 1 octombrie 2015...iar d la 1 octombrie sunt studenta la zi...BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 28 Septembrie 2015
Laura1992 a scris:

...data probabila a nasterii este 21 ianuarie 2016........


In acest caz, perioada eligibila pentru CCC este februarie 2015 - ianuarie 2016, constituita din :
februarie 2015 - 11 mai 2015 somaj
03 iunie - 01.10.2015 angajat
01.10.2015 - februarie 2016 studenta la zi.

Avand in vedere prevederile art.2 alin.5 lit.a si m , art.4 din OUG 111/2010, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC, deoarece in calculul celor 12 luni se iau in considerare perioadele in care ati beneficiat de somaj, perioadele in care sunteti studenta la zi , precum si fractiunile de lunain care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit.

OUG 111/2010:
art.2
....
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
....
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului "A doua şansă", sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
....

art.4
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Obținerea indemnizației de creștere copil în calitate de viitoare studenta christal christal Buna ziua, În ce condiții pot obține indemnizația de creștere a copilului în următoarea situatie: - am lucrat cu contract de munca pana în ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil jitaruelena jitaruelena As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil, avand in vedere ca am o intrerupere de 2 saptamani in perioada 3iunie 2015 - 18 iunie 2015, ... (vezi toată discuția)