1. Deoarece al doilea copil s-a nascut in timp ce erati in CCC1 dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC2 dupa ce se termina CCC1.
2. Pana atunci veti mai primi, pe langa indemnziatia pentru CCC1, inca 600 lei lunar.
3. Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1.
4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.
(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
...
5. In concluzie:
- incepand cu 27.01.2016, cand inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC1, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2;
- in perioada 29.07.2015 - 27.01.2016 veti mai beneficia in plus de 600 lei lunar.
Eu le-am spus de lucrul acesta ,din ce citisem eu in aceasta lege si ei tot sustin ca nu pot primii cei 600 lei pentru al doilea copil pana termin CCC1.
Deasemenea ei nu i-au in considerare data nasterii copilului ci data raportului cand a fost depus la locul de munca si din urma nu primesc nimic.( eu depunand actele dupa 30 de zile de la data nasterii).
Va multumesc !
1. Nu au dreptate cei care v-au spus asa ceva, nu cunosc prevederile legale si nu suporta sa fie contrazisi chiar daca ii aratati baza legala.
2. - De aceea va recomand sa faceti o sesizare la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Cu raspunsul primit va duceti la cei care trebuia sa cunoasca legea si sa va acorde drepturile ce vi se cuvin.