avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare duplicat certificat deces conditionata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare duplicat certificat deces conditionata

Buna ziua. Cazul la care doresc sa va cer indrumare juridica se prezinta astfel:
- In anul 1993 sotia a cumparat o locuinta de la o terta persoana, proprietara initiala pastrandu-si clauza de uzufruct viager pana la decesul dansei. In contract nu exista alta specificatie legata de ingrijirea, inmormantarea etc. a proprietarei.
- In urma cu cateva saptamani, ne-am trezit cu politia la usa, comunicandu-ni-se ca proprietara a decedat singura in apartament, noi fiind obligati sa depunem toate eforturile pentru igenizarea locuintei, ceea ce am si facut (S....id, etc).
- Momentan avem nevoie de Certificatul de deces pentru transcrierea totala a dreptului de folosinta si proprietate asupra locuintei. Cei de la Directia Evidenta Populatiei-DECESE (Bucuresti, Sect.2) ne-au comunicat ca nu pot elibera Certificatul in cauza, fiind vorba de "caz social" (MENTIONEZ ca nu avem nici un grad de rudenie cu defuncta, de inmormantare s-au ocupat IML + Asistenta sociala. Defuncta nu are rude in viata din cunostiintele noastre).
Ni s-a comunicat ca trebuie sa ne adresam la Asistenta sociala, fiind necesar sa platim si contravaloarea cheltuielilor de inmormantare #-o , dupa care sa revenim cu dovada platii pentru eliberarea Certificatului de deces.

Intrebare: Din punct de vedere juridic, noua proprietara neavand nici un grad de rudenie cu defuncta, neexistand nici o clauza de ingrijire, inmormantare in Contarctul de vanzare-cumparare (indirecta, locuinta fiind achizitionata de la o terta persoana), POATE STATUL sa ne oblige sa platim cheltuielile de inmormantare pentru a obtine Certificatul de deces-duplicat? (Buletinul defunctei fiind luat la momentul ridicarii posibil de catre IML/Smurd).

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Vă salut! am nevoie de un sfat! am fost sunat astazi de persoana ... Mario1980 Mario1980 Vă salut! Am nevoie de un sfat! Am fost sunat astazi de persoana care avea grija de o rudă indepartată sa-mi spună ca a decedat, asta in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)
Succesiune silvia ivan silvia ivan As dori, va rog, o parere la urmatorul subiect: matusa mea a murit acum 9 ani, in viata mai sunt o sora si un frate.Sora este cea care a avut grija de ea ... (vezi toată discuția)