avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

As dori, va rog, o parere la urmatorul subiect: matusa mea a murit acum 9 ani, in viata mai sunt o sora si un frate.Sora este cea care a avut grija de ea locuind in aceeasi curte insa locuinte separate. In tot acest timp impozitul pt. locuinta si teren a fost suportat in totalitate de sora, aceasta aducand si imbunatariri locuintei.
In momentul in care se va introduce o actiune in instanta, fratele va avea aceleasi drepturi ca si sora tinand cont de faptul ca el nici la inmormantare nu a venit si in toata acesta perioada de 9 ani aproape 10 nu a dat niciun semn?
Daca nu a facut acceptarea succesiunii in termen(6 lunide la deces), puteti solicita ca instanta sa il decada din drepturi.
In cazul in care fratele matusii dvs. nu a renuntat la mostenire, acesta are vocatie succesorala putand mosteni in calitate de mostenitor legal. Nu are relevanta faptul ca nu a venit la inmormantare sau ca sora a fost cea care s-a ocupat de inretinerea defunctei. In cazul in care matusa dvs. avea descendenti (copii, nepoti, stranepoti), atat sora, cat si fratele acesteia, nu au vocatie succesorala concreta, nu pot veni la mostenire. In cazu in care nu mai sunt alti mostenitori in afara fratelui si surorii matusii dvs. acestia vor obtine o cota de 1/2 din mostenire, deoarece fac parte din aceeasi clasa si au acelasi grad de rudenie.
buna ziua.
sora matusii poate cere ca din masa succesorala sa se scada valoarea investitiilor facute la imobilul respectiv.
aceste investitii trebuiesc dovedite .
Daca fratele nu a facut acte de acceptare expresa sau tacita a succesiunii in termen de 6 luni de la deces, instanta poate constata calitatea de singura acceptanta a succesiunii in persoana sorei defunctei.Cu alte cuvinte, vocatia succesorala a fratelui va fi infirmata de instanta si acesta nu va mosteni nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mătușa e uzufructuar viager dacă mi-a dat mie mie și surorii ... Magie1 Magie1 Mătușa e uzufruct viager dacă mi-a dat mie mie și lu sora casa și terenul dacă decedează și are datorii la CEC sau alte datorii prin lege suntem ... (vezi toată discuția)
Succesiune Bogdan62 Bogdan62 Tatal meu s-a recasatorit in anul 1973,fara a rezulta vreun descendent,eu fiind singurul lui copil,care ii port numele.Sotia lui care a decedat,are o sora cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune alexanglia alexanglia Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai ... (vezi toată discuția)