Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai vine si fratele bun al decedatei care primeste restul mostenirii (3/4).
Luna aceasta se implineste un an de la moartea defunctei iar in toata aceasta perioada mentionez ca nu am mers la notar pentru a deschide succesiunea.
Fratele defunctei refuza sa ne prezentam impreuna la notar spunand ca mai este destul timp in acest sens.
La moartea matusii ne-am inteles ca noi sa platim inmormantarea si cheltuielile necesare acesteia deoarece fratele matusii nu avea posibilitati materiale. Am mai stabilit sa primeasca el ajutorul de inmormantare pentru a plati celelalte cheltuieli aferente mostenirii , respectiv impozitul pe locuinta. De asemenea , eu impreuna cu copiii acestuia ne-am prezentat inainte de inmormantare la cimitir pentru a plati impozitul pe locul de veci fara de care nu putea avea loc inmormantarea. Am contribuit impreuna cu copiii acestuia la plata, fara ca numele meu sa apara pe chitanta de plata a impozitului (nici la impozitul pe locul de veci si nici la impozitul pe locuinta , platit din ajutorul de inmormantare asa cum ne-am inteles).
Mostenirea (casa+teren) nu a fost locuita de la moartea matusii, casa fiind parasita si nu i s-au adus nici un fel de modificari sau imbunatatiri de nici unul dintre noi. Mentionez ca in termen de 6 luni de la moartea ei am incercat in nenumarate randuri sa-l determin pe fratele acesteia sa ne prezentam la notar, putand proba acest lucru cu martori si la moartea ei am reusit sa iau din casa defunctei contractul de vanzare-cumparare al imobilului precum si actele care dovedesc cum a fost dobandit acesta de-a lungul timpului. Fratele matusii in schimb are cheile casei insa nu a trecut niciodata pe acolo.
Ce imi sugerati sa fac in cazul acesta ca sa imi pot obtine cota-parte cuvenita din mostenire?
Va multumesc
Urmeaza saobtineti de la un birou notraial o declaratie de acceptare a succesiunii matusii, apoi sa incercati deschiderea procedurii succesorale la notariat iar in caz ca uinul din succesori nu se prezinta sau sunt discutii privind succesiunea sa va adresati instantei de judecata
va puteti adresa instantei de judecata de la locul deschderii succesiunii( unde def. a avut ultimul domiciliu) cu o cerere avand ca obiect dezbatere succesiune+partaj succesoral.Costurile nu sunt ridicate.
In primul rand trebuia sa faceti in termen de 6 luni de la moartea matusii o declaratie de acceptare a succesiunii.Starea de pasivitate , respectiv neacceptarea de catre dvs in termen de 6 luni de la moartea defunctei este sanctionata de catre codul civil mai ales ca nu sunteti mostenitori rezervatari.
Este adevarat, nu mai este posibil sa obtineti acum de la notar o declaratie de acceptare a mostenirii avand in vedere ca din spusele dvs, matusa a decedat acum un an iar termenul prevazut de CC in acest sens este de 6 luni.
Singura varianta care mai ramane este dezbaterea succesiunii cu partaj, iar daca in cadrul acestui proces partea adversa (fratele matusii) va invoca exceptia neacceptarii mostenirii de catre dvs va trebui sa demonstrati ca ati facut actul de acceptare in mod tacit.
In speta dvs aveti posibilitatea de a sustine acceptarea tacita, deoarece faptul ca ati luat acel contract de vanzare in termenul de 6 luni este un act de acceptare al mostenirii, deparece titlul de proprietate nu poate fi considerat un bun mobil pe care l-ati luat pur si simplu ca "amintire de familie"
Succesiune
ioana2004vali
Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)