Am niste intrebari legate de urmatoarea situatie: am o matusa care a decedat in 2009, pana acum nu s-a efectuat succesiunea pentru ca nu au fost bunuri dupa care sa fie facut acest lucru. Am acum insa o problema cu plata concesiunii pentru locul de veci, am inteles ca pentru a-l putea transcrie pe altcineva e obligatorie procedura succesiunii.
Am deschis aceasta procedura la notar si mostenitori sunt toti nepotii de sora sau frate ai defunctei (in numar de 7). Nu a avut copii si sotul defunctei a decedat inaintea dansei. De asemenea defuncta nu mai are nici o sora/frate in viata.
Am inceput sa strang declaratiile de neaceptare a succesiunii insa pentru 2 dintre nepoti am o problema, unul e grav bolnav si nu are posibilitatea sa dea declaratia din cauza starii de sanatate si unul la fel e grav bolnav depistat cu cancer.
Ce solutii sunt in aceste cazuri, cand nu toti mostenitorii pot participa la succesiune? Trebuie deschisa succesiunea in instanta daca nu poate fi finalizata la notar?
Mentionez ca toate cheltuielile pentru fiecare din mostenitori le suport eu intrucat sunt direct interesat de preluarea si ingrijirea in continuare a locului de veci.
Practic din 6 declaratii de neacceptare am reusit sa strang 4 iar celelalte 2 nu am reusit sa le obtin din motive de sanatate ale celorlalti nepoti (care locuiesc si in alte localitati decat cea in care a fost domiciliul defunctei)
Declaratia de renuntare la mostenire nu se poate face decat prin declaratie notariala. Mostenitorul "grav bolnav" ar trebui sa aiba reprezentant legal (tutore - daca nu are parinti si inca este minor sau curator daca este major) care poate semna acte de dispozitie in locul celui bolnav. In cel priveste pe celalalt mostenitor cu probleme grave de sanatate, orice notar poate sa se deplaseze la locul unde se afla bolnavul si sa obtina declaratia de renuntare / acceptare a mostenirii.
Succesiune
alexanglia
Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai ... (vezi toată discuția)