Paza satului, interesant. Cine asigură această pază? O singură persoană, presupun, iar un sat are numeroase gospodării, ulițe, etc. Practic ar fi imposibilă paza , în același timp, a tuturor gospodăriilor. Iar o casă de vacanță , unde se presupune că proprietarii nu stau permanent acolo, ar fi prima vizată de hoți. Hoțul precis este de prin preajmă, el cunoscând faptul că nu locuiați acolo cu caracter permament.
Revenind la acea taxă, dvs. ați citit ceva, atunci când ați accepat să o achitați? ce vi se promitea? că nu veți fi călcat de hoți? Din punctul meu de vedere ați putea solicita niște despăgubiri de la primărie, deoarece încasează o taxă pentru ceva ce este practic imposibil de asigurat 100%. Iar dacă vor fi prinși hoții , primăria ar putea recupera de la ei paguba, în caz că vor fi găsiți vinovați. Deși, presupun că nu prea au de unde.
cred că de acum ar trebui să vă angajați dvs. un paznic și să renunțați la achitarea acelei taxe. Pare destul de aberant, câtâ vreme există poliție locală care ar trebui să fie și pe teren.
Practic mi-a fost dat sa citesc;LEGE nr.333 din 8 iulie 2003
privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor...nu mai retin exact ce articol....si a fost specificat faptul ca in caz de furturi o sa fiu despagubit prezentand chitante sau facturi de la bunurile lipsa.Real NU am vazut nici cea mai infima urma de paza in sat.....si taxa este impusa tuturor nu e optionala!!!!!!!!!Trist dar adevarat!Cat despre politia locala.....sincer ma buseste rasul!Au venit doar pt. o constatare...si....restul sunt povesti!
Sa stiti ca politia este platita tot din taxele noastre, dar nu ne garanteaza nimeni nimic. Asigurarea va poate despagubi, daca va asigurati. Primaria ma indoiesc profund.
am intampinat si eu aceasta taxa la o casa mostenita de la socru, nu ai de ales in a plati sau a refuza taxa, esti obligat sa o platesti. Ca si "solutie" de paza au gasit de cuviinta sa puna ~2oameni sa patruleze prin localitate, sa fim seriosi ca nu sunt "SUPERMEN" sa se poata deplasa fulgerator in toata localitatea sa poata supraveghea, mie imi pare a fi o aberatie si o modalitate de a strange bani, bani cu care..... se plateste paza.
Primăria v-a solicitat o taxă pentru paza obștească. În comunitățile rurale, pe timpul nopții, pe vremuri, paza era asigurată de către săteni, ce efectuau serviciul de pază pe rând, fiind exceptați de la acest serviciu femeile, copii, bătrânii și bolnavii. În prezent, paza este asigurată de un localnic/doi, în funcție de mărimea comunei, care efectuează acest serviciu contra cost, potrivit prevederilor Legii 333/203. Bineînțeles că nu puteți obține nicio despăgubire de la primărie. Primăria nu este firmă de asigurare bunuri ci o instituție ce a angajat un paznic, pentru diminuarea numărului de furturi, fapt ce din păcate nu a redus cu 100% furturile în comună.