avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare intracomunitara tva/fara tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare intracomunitara tva/fara tva

Buna ziua!

Detin o firma SRL neplatitoare de TVA. Trebuie sa incasez o suma de bani de la o firma aflata in Uniunea Europeana, platitoare de TVA, pentru servicii de promovare online.

Cei de la finante nu m-au lamurit in privinta unui aspect.
Pot emite o factura catre firma respectiva?
Trebuie platit TVA? Cine plateste?
Trebuie sa imi inregistrez firma in Registrul Operatorilor Intracomunitari?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
MihaiX3M, utilizator
Cel mai recent răspuns: Relu12345 , utilizator 17:02, 2 Martie 2018
Desigur ca trebuie sa inregistrati firma in registrul de intracomunitari daca firma este din Uniunea Europeana si veti primi dupa ce platiti taxa de 300 RON un CUI ca si cele ale platitorilor de TVA (RO1234567) si veti fi inregistrat si veti putea fi verificat in baza de date (operatori din EU) a Comisiei Europene. Sa aveti in vedere ca acel CUI este valabil daca aveti activitate, iar daca nu aveti un an activitate vi-l anuleaza automat (primiti instiintare). Pentru 5 min de butonat mi-au luat suma aceasta de 300RON pe care nici nu am recuperat-o fiindca am renuntat la contractul gasit. Dupa obtinerea CUI trebuie sa faceti declaratiile speciale pentru operatiuni intracomunitare si sa le depuneti lunar cand aveti activitate. Trebuie sa va mai informati ca sa stiti termenele. Cred ca se factureaza fara TVA de catre dumneavoastra (merge si format electronic) sau cu TVA daca nu poate primi factura fara TVA si il va recupera de la Statul Roman firma respectiva. (factura trebuie sa fie in toate limbile partilor din contractul de prestari). Trimiteti un mesaj sa imi amintiti sa va dau detalii daca va sunt necesare.
Din acel moment firma va fi platitoare de TVA pentru serviciile prestate atat in Romania cat si in Uniunea Europeana sau doar pentru cele din urma?
De asemenea, cum poate fi recuperat acest TVA?

Multumesc,
@ ispires : Ce 300 de lei ?????????? unde vi s-au cerut acesti bani? Fiscul nu are voie sa va ceara bani pt codul de tva !!!

Pt intrebare:

Pot emite o factura catre firma respectiva?
Nu, doar dupa ce ati obtinut inregistrarea in ROI puteti.

Trebuie platit TVA? Cine plateste?
Nu. Ramaneti neplatitor de tva. Cand aveti de facturat catre platitori de TVA din UE folositi codul de tva obtinut de la anaf. Factura o sa fie fara tva. Depuneti D 390 VIES cand aveti astfel de facturi.
Atyentie : Codul de tva obtinut de la fisc se foloseste DOAR pt operatiuni intracomunitare.
Trebuie sa imi inregistrez firma in Registrul Operatorilor Intracomunitari
?
Da, cu noul cod de tva.

Si o adaugare( am vazut ca se practica aceasta "eroare") : - daca exista - Dupa ce obtineti codul de tva de la fisc( + ROI) sunteti obligat sa cumparati din UE( de la platitorii de TVA )pe acel cod. Furnizorii va vor factura FARA TVA si dvs colectati TVA in Romania 24 % si l virati statului roman prin declaratia 301.

Eu am platit 300 RON la Ploiesti la Registrul Comertului in 2013, am avut putina activitate dupa care am primit acasa instiintare ca mi-a fost retras CUI-ul pentru Intracomunitari pentru ca nu am mai avut activitate un an. Se specifica ca in termen de cateva zile pot sa fac contestatie. Si neavand activitate nu am facut contestatie si asa 300 RON s-au dus pe 5 min de butonat la Reg Com din Ploiesti si alte cheltuieli pana in Ploiesti si acolo.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
ispires, utilizator
Asa da. La registru . Dar nu la anaf pt intracomunitare.
Registrul e alta treaba si nu ofera-retrage tva ul intracomunitar.

Alte discuții în legătură

Firma de transport intracomunitar ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am infiintat o societate cu obiect de activitate transport intracomunitar de marfuri. Transportul se fa realiza din Italia catre alte tari din UE ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara de servicii irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva care are ca obiect de activitate activitati de realizare soft la comanda. Doresc sa fac o achizitie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare pfa in roi theya_05 theya_05 o persoana fizica autorizata, care nu este platitoare de TVA, presteaza servicii pentru o societate din spatiul UE, platitoare de TVA, are obligatia de a se ... (vezi toată discuția)