avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuri de veci, disputa intre mostenitoare. Ce spune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuri de veci, disputa intre mostenitoare. Ce spune legislatia in acest caz?

Doua locuri de veci luate in concesiune de la o parohie de catre doi soti in viata, fiecare avand cate o fiica din casatoriile precedente.
In anul 2000 sotul a decedat si a fost inmormantat in unul dintre morminte. Intru-cat fiica lui a afirmat ca n-o intereseaza locurile de veci si nici nu s-a prezentat la parohie in termenul de 3 luni, actul de concesiune vechi a fost inlocuit cu altul facut pe numele fiicei sotiei.
In anul 2004, fiica decedatului introduce actiune de judecata pentru mostenire, actiune finalizata pe 30.01.2008 printr-o sentinta care hotaraste urmatoarele :
".......
Constata ca au calitatea de mostenitoari parata-reclamanta in calitate de sotie supravietuitoare, avand o cota de 1/4 din masa succesorala si reclamanta-parata in calitate de fiica, avand o cota de 3/4 din masa succesorala.
Constata ca masa succesorala se compune din : cota de 1/5 din dreptul de proprietate......si dreptul de concesiune a doua locuri de veci...din parohia....
Dispune iesirea din indiviziune asupra imobilului.
.......
Mentine starea de copropietate comuna si fortata asupra locurilor de veci.
..........."
In octombrie 2008 decedeaza si sotia fiind inmormantata in al doilea loc de veci.
In 2009 i se elibereaza fiicei sotului decedat, la cerea acesteia si in baza sentintei de mai sus, fara incunostiintarea celeilalte fiice, un act de concesiune pe un mormant si jumatate din cele doua.
Din anul 2000 pana in prezent, fiica sotiei a ingrijit si a platit contributia anuala pentru ambele morminte, an de an, fara sa i se fi spus de existenta celui de-al doilea act...
Fiica sotului, nu a ingrijit niciodata mormintele, nici nu s-a ingrijit sa fie scris numele tatalui sau pe placa de marmura a crucii mari,comuna ambelor morminte, si din 2009 n-a mai fost pe acolo pana la inceputul lunii acesteia, cand a platit contributia pe 6 ani (2010-2015), retroactiv, dupa care a luat legatura cu cealalta fiica cerandu-i iesirea din indiviziune la notariat.
Administratorul parohial a spus ca trebuie obligatoriu sa mearga ambele la notariat pentru a iesi din indiviziune ca sa le poata face acte fiecaruia pe cate un mormant pentru ca nu poate face un act pe ambele nume si pe ambele morminte...
In aceasta situatie, ce poate face fiica sotiei, legal, pentru a pastra mormintele in folosinta stricta a familiei ei si a celeilalte fiice?
Multumesc!

I
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 00:43, 9 Octombrie 2015
Daca amiabil partile nu inteleg sa convina asupra modului de impartire a locurilor de veci,
ramane varianta declinarii competentei de solutionare in favoarea instantei de judecata
Instanta s-a pronuntat prin sentinta din 2008 :
"Mentine starea de coproprietate comuna si fortata asupra locurilor de veci."
dar parohia cere iesirea din indiviziune sub pretextul ca nu poate face actul de concesionare
pe ambele nume...E reala aceasta neputinta? E legal sa oblige iesirea din indiviziune prin notariat?
Cum sa faci partaj asupra unui drept de folosinta?

Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie loc de veci VALCELEANUADRIANMARIUS VALCELEANUADRIANMARIUS [b]după moartea SOȚULUI -an 2002,soția a primit două locuri de veci printr-un ACT DE CONCESIUNE.. în timpul vieții ea a vândut apartamentul fiicei ... (vezi toată discuția)
Mormintele defunctilor - se trec la notariat, la mostenire ? cristiannegru cristiannegru Eu si tata am avut impreuna un Act de concesionare pe 2 locuri ( mormant tata + mormant mama), mama - concesionara, eu - co concesionar. Acum mama a ... (vezi toată discuția)
Loc de veci... CostelC. CostelC. Loc de veci... Buna ziua. Sper sa gasesc un raspuns in cazul meu si va multumesc anticipat. In anul 2023 socrii mei E. 77 si N. 80 ani au decis ca vor ... (vezi toată discuția)