avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj...

Cat timp am la dispozitie pentru a depune actele pentru ajutorul de somaj, si ce acte trebuiesc . Eu locuiesc in Sectorul 2, stiti si adresa unde ar trebuii depuse ? Cum se calculeaza ajutorul de somaj, sau este o suma fixa ?
Multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:28, 17 Septembrie 2009
1. Daca depuneti actele la ALOFM sect.2 in termen de 30 de zile de la concediere primimiti indemnizatia de somaj incepand cu data concedierii. Daca o depuneti dupa cele 30 de zile (dar nu mai tarziu de 12 luni de la concediere) primiti indemnizatia cu data depunerii actelor.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; + 3 luni, conf. OUG 28/2009
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; + 3 luni, conf. OUG 28/2009
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. + 3 luni, conf. OUG 28/2009
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.@
Art. 38. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii contractului individual de munca sau a contractului de munca temporara;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
c) incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e) incetarii calitatii de membru cooperator;
f) incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h) incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
i) Abrogat;
j) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) expirarii perioadei de 30 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. c).
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Actele necesare, daca solicitati somaj dupa incetarea unui contract de munca:

Documente necesare pentru acordarea indemnizatiei de somaj:

A) în cazul persoanelor provenite din munca:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actele de studii si de calificare, în original si copie;
c) certificat de nastere, în original si copie;
d) certificat de casatorie, în original si copie, unde este cazul;
e) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
g) declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
h) carnetul de munca în original si copie, sau în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul încetarii raporturilor de munca sau de serviciu la ultimul angajator;
i) adeverinta eliberata de angajator din care rezulta dupa caz:
- daca angajatorul înregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
- daca angajatorul se regaseste în procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, închidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.

formularul de adeverinta (anexa 26 la lege) ar rebui sa-l puteti lua de la somaj, sau e posibil sa il aiba si angajatorul (fost)
Buna ziua, doresc sa va intreb si eu, in cazul in care angajatorul are debite la bugetul asigurarilor pentru somaj (existand, in acest caz, o perioada in care nu au fost platite sumele aferente, desi salariatilor li s-a retinut din salariu cota respectiva) si/sau daca firma este in faliment, ce se intampla cu angajatii? Pot solicita indemnizatie de somaj? Nu este vina lor ca angajatorul nu a platit (stiu ca acest aspect nu are nicio relevanta legala). Multumesc
Nu este vina salariatului dar nu poate primi indemnizatie de somaj.

Alte discuții în legătură

Quantumul ajutorului de somaj si durata acestuia micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, Am 42 de ani si cca 20 de ani vechime in munca. incepand cu data de 27 iulie 2009 sunt in c.o. (15 zile) urmat de preaviz. ma ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj florian_florina_anca florian_florina_anca Buna ziua!Am lucrat pana in septembrie 2010 avand o vechime de aproape 9 ani, iar apoi am ramas pe somaj timp de 9 luni.Am reinceput munca in aprilie 2012 pe o ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj ContSters193525 ContSters193525 Va rog sa imi ziceti daca intru in somaj din 01.02.2013 se ia in calcul ianuarie 2013 unde sunt si cele trei salarii compensatorii pe care ni le acorda firma? (vezi toată discuția)