avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... quantumul ajutorului de somaj si durata acestuia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

quantumul ajutorului de somaj si durata acestuia

Buna ziua,
Am 42 de ani si cca 20 de ani vechime in munca. incepand cu data de 27 iulie 2009 sunt in c.o. (15 zile) urmat de preaviz. ma intereseaza la cat se ridica valoarea ajutorului de somaj si pe ce perioada se acorda. de asemeni as vrea sa stiu actele necesare ptr intocmirea dosarului de somaj. sincer....ma pregatesc ptr ce e mai rau...in Romania zilelor noastre!!! :(
Apropo...caut job...secretariat (ma rog...asistent...cum se cheama mai nou), contabilitate primara, comercial-vanzari, facturare...ffff receptiva, sociabila...invat repede!!! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:00, 30 Iulie 2009
Legea 76/2002:

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In plus, prin OUG 28/2009, perioada acordarii ajutorului de somaj a fost majorata cu 3 luni.

In concluzie, veti beneficia de ajutor de somaj pentru 15 luni , cuantumul fiind de aprox 510 lei.
Documente necesare pentru acordarea indemnizatiei de somaj:

A) în cazul persoanelor provenite din munca:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actele de studii si de calificare, în original si copie;
c) certificat de nastere, în original si copie;
d) certificat de casatorie, în original si copie, unde este cazul;
e) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
g) declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
h) carnetul de munca în original si copie, sau în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul încetarii raporturilor de munca sau de serviciu la ultimul angajator;
i) adeverinta eliberata de angajator din care rezulta dupa caz:
- daca angajatorul înregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
- perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
- daca angajatorul se regaseste în procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, închidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.

Cel mai mult va dura sa obtineti adeverinta de la angajator si cartea de munca.

Daca depuneti dosar de somaj in 30 de zile de la data incetarii conrcatului, veti primii indemnizatia retroactiv de la data incetarii CIM.
DAca depuneti peste 30 de zile, dar maxim in 12 luni, veti primi indemnizatia de la data depunerii dosarului de somaj.

Succes in gasirea unui loc de munca.

Edbah:

nu stiu de unde ati stiut sa calculati indemnizatia doamnei, daca nu stiti ce venituri a avut in ultimele 12 luni :P
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Multumesc mult!! salariul brut in ultimii 2 ani este de 1600 lei.
Indemnizatia este:
600 lei x 75% + 7% x 1600 = 450 + 112 = 562 lei , pentru o vechime cuprinsa intre 10 si 20 ani

450 + 10% x 1600 = 450 + 160 = 610 , pentru o vechime mai mare sau cel putin egala de 20 de ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul de cotizare si plata indemnizatiei de somaj cosminculea cosminculea In cadrul societatii unde activez, in departamentul de paza activeaza un pensionar de un an de zile, in luna iunie insa, directorii nu mai au resursele ... (vezi toată discuția)
Somaj - conditii, acte, cuantum cosmin2005 cosmin2005 Am avut contract pe perioada nedeterminata,cu functie de conducere cu perioada de proba 120 zile.Dupa aceasta perioada nu ne-am inteles la contract si s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj birneam birneam daca firma la care am lucrat a dat faliment cat timp eu am fost in prenatal ,am dreptul la somaj .eu v-as intreba cat timp am dreptul la somaj?din cate am ... (vezi toată discuția)