avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil intre soti;
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil intre soti;

Buna ziua,

as vrea sa-mi spuneti daca in cazul unui imobil achizitionat in timpul casatoriei sub regimul comunitatii legale de bunuri unul dintre soti poate vinde si celalalt poate cumpara procentul de 50% pentru a deveni unic proprietar. Aceasta vanzare poate fi facuta si daca fiecare dintre cei doi soti are un copil dintr-o alta casatorie?


Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:55, 13 Octombrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu mai interzice vânzarea între soţi, aceștia putând încheia între ei atât contracte de vânzare-cumpărare, cât și de schimb, donaţie, și orice alte acte de transfer al dreptului de proprietate.

„Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ ” ( art. 317 al. 1 din Codul Civil ).


Vânzarea între soți este permisă conofrm legislației actuale, Codul Civil reglementând o veritabilă independență patrimonială a soților, indiferent de regimul matrimonial al acestora.

Sotii pot, ori de cate ori doresc, la libera lor apreciere si in conformitate cu vointa lor, sa imparta toate bunurile comune sau numai o parte a acestora, mentinandu-si regimul matrimonial.

Ca urmare a partajului, bunurile impartite devin bunuri proprii ale sotului care le-a preluat, cu sau fara sulta.


Avand in vedere ca nu este obligatoriu sa inceteze si regimul matrimonial, toate bunurile care vor fi dobandite de soti ulterior partajului vor deveni tot bunuri comune, aflate in proprietatea devalmasa a sotilor.



Anterior incheierii partajului, trebuie sa fie determinata cota de contributie a sotilor atat la dobandirea bunurilor comune cat si la indeplinirea obligatiilor comune.



Succes.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare sot nu are 50%, ci este in devalmasie proprietatea, adica nu se stie cat are fiecare. Se presupune, cf. legii, ca au contributii egale, dar nu este cunoscuta cota. Deci nu poate vinde 50%.
Chiar daca ar avea 50%, bunul ar intra in proprietatea unuia dintre soti ca... bun comun. Nu s-ar schimba tipul de proprietate decat daca sotii ar face o conventie matrimoniala, un partaj. Totusi, chiar asa, depinde care este scopul urmarit de catre soti, caci daca e ilegala cauza actului, acesta ar fi nul.
Prin urmare, de ce vor sotii sa faca aceasta tranzactie, care e scopul lor?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care doar unul dintre soti ar fi proprietar la mostenire ar putea veni doar copilul acestuia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ar trebui sa fiti mai explicit, care e situatia, ce se vrea ?
In afara de copil, vine la mostenire si sotul daca e in viata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ma intereseaza ca eu sa i fac in continuare copilului acte pe imobil.

Alte discuții în legătură

Tranzactii patrimoniale intre soti ContSters121575 ContSters121575 Buna seara, in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei. Renuntarea ar duce la o scutire a ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre soti andriana11 andriana11 Buna ziua, As dori sa stiu daca sotii isi pot vinde unul altuia proprietatile pe care le-au dobandit in timpul casatoriei si daca da ce anume ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Art. 317 - independența patrimonialã a soților ContSters4579 ContSters4579 Art. 317 Independenţa patrimonială a soţilor (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie[b] orice acte juridice cu celălalt ... (vezi toată discuția)