avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valoare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valoare pensie

Va rog un calcul pentru valoarea pensiei, pentru:
- barbat;
- nascut in ianuarie 1959;
- stagiu cotizare 39 ani;
- 21 ani , 8 luni si 15 zile incadrare in grupa a II-a;
- salariu brut (2 variante): - 3780 lei;
- 4000 lei
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:29, 13 Octombrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
...


2. - Asadar punctajul pentru pensie se calculeaza avand in vedere veniturile din fiecare luna din toti anii cotizati la pensie.
- Calculul se face de catre Casa de Pensii printr-o aplicatie pe calculator.

3. Pentru anul 2015 valoarea unui punct de pensie este de 830,20 lei.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de calcul punctaj pensie ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.dupa cum scrie si titlul doresc sa aflu care este modalitatea de calcul a punctajului(lunar,anual,final). (vezi toată discuția)
Calculul punctajului mediu anual casandram casandram imi puteti spune cum se calculeaza valoarea pensiei la un venit de minim pe economie (vezi toată discuția)
Ce corelatie exista intre salariul mediu pe economie si punctul de pensie ? florinovici florinovici Cum se stabileste punctul de pensie si cand ? Cand creste salariul mediu pe economie, cel minim, la ce se raporteaza in prezent ? (vezi toată discuția)